
Syötäviä kukkia

Syötävät kukat ovat upea ja äärimmäisen helppo keino koristella juhlapöydän tarjottavia. Ihan mitä tahansa kukkivaa ei kakun päälle voi laittaa, oli kukka miten kaunis tahansa. Syötäviä kukkia on helppo kasvattaa myös itse, silloin kauniita koristeita on saatavilla läpi kesän.

Kukkasin koristellut leivonnaiset ja ruoat tuovat juhlapöytään ripauksen luksusta. Monella meistä kasvaa puutarhassa yhtä sun toista syötäväksi kelpaavaa. Syötävien kukkien kasvatuksessa on tärkeintä, että niitä ei ole käsitelty torjunta-aineilla. Siksi on varminta kasvattaa kukat itse siemenestä. Puutarhamyymälöistä on mahdollista saada myös luomutaimia. Kaikki taimet eivät ole automaattisesti syötäväksi kelpaavia, vaikka kasvi ei olisikaan myrkyllinen. Muista siis aina tarkistaa taimen alkuperä!

Syötäviä kukkia
Alla olevassa listassa on helposti kotipuutarhasta löytyviä syötäviä kukkia:
- iisoppi
- jättiverbena
- kehäkukka
- krassi
- kurjenpolvi
- kääpiösamettikukka
- laventeli
- orvokki
- ruusu (esim. juhannusruusu)
- ruiskaunokki
- syreeni
- tuoksupelargoni
- yrttien kukinnot (esim. basilika, minttu, oregano, timjami, rosmariini)

Osa syötävistä kukista sopii koristelun lisäksi myös leivontaan. Esimerkiksi laventeli antaa leivonnaisille aromikkaan maun. Syreeni on alkukesän kukkija, jonka herkät kukat käyvät monenlaiseen juhlapöydän koristeluun. Hempeitä kukintoja voi käyttää vaikkapa juhlajuoman valmistukseen. Ruohosipulin kukinnot ovat kauniita ja tuovat sipulista makua suolaisiin leivonnaisiin, kuten voileipäkakkuihin tai salaatteihin. Sitruunaiselta maistuva kääpiösamettikukka sopii esimerkiksi kalaruokien kaveriksi.


Syötävien kukkien puhdistus
Huuhtele kukat varovasti ja anna niiden kuivua. Tarkista samalla, että kukissa ei ole ötököitä. Puhdistettuja kukkia voi tarvittaessa säilyttää jääkaapissa lautaselle asetellun märän talouspaperin päällä.

