Valitse sivu

Syötäviä kukkia

Syötäviä kukkia

Syötävät kukat ovat upea ja äärimmäisen helppo keino koristella juhlapöydän tarjottavia. Ihan mitä tahansa kukkivaa ei kakun päälle voi laittaa, oli kukka miten kaunis tahansa. Syötäviä kukkia on helppo kasvattaa myös itse, silloin kauniita koristeita on saatavilla läpi kesän.

laventeli_syötäviä_kukkia
Laventelin kukat sopivat sekä leivonnaisten koristeluun että leivontaan.

Kukkasin koristellut leivonnaiset ja ruoat tuovat juhlapöytään ripauksen luksusta. Monella meistä kasvaa puutarhassa yhtä sun toista syötäväksi kelpaavaa. Syötävien kukkien kasvatuksessa on tärkeintä, että niitä ei ole käsitelty torjunta-aineilla. Siksi on varminta kasvattaa kukat itse siemenestä. Puutarhamyymälöistä on mahdollista saada myös luomutaimia. Kaikki taimet eivät ole automaattisesti syötäväksi kelpaavia, vaikka kasvi ei olisikaan myrkyllinen. Muista siis aina tarkistaa taimen alkuperä!

syreenin-kukat-ovat-syötäviä
Vienolta tuoksuvan syreenin kukat ovat syötäviä. Käytä niitä esimerkiksi alkukesän juhlajuomiin.

Syötäviä kukkia

Alla olevassa listassa on helposti kotipuutarhasta löytyviä syötäviä kukkia:

syötäviä-kukkia-ruusut
Juhannusruusu on keskikesän juhlapöydän itseoikeutettu kuningatar. Sen terälehdet ja pienet nuput ovat syötäviä.

Osa syötävistä kukista sopii koristelun lisäksi myös leivontaan. Esimerkiksi laventeli antaa leivonnaisille aromikkaan maun. Syreeni on alkukesän kukkija, jonka herkät kukat käyvät monenlaiseen juhlapöydän koristeluun. Hempeitä kukintoja voi käyttää vaikkapa juhlajuoman valmistukseen. Ruohosipulin kukinnot ovat kauniita ja tuovat sipulista makua suolaisiin leivonnaisiin, kuten voileipäkakkuihin tai salaatteihin. Sitruunaiselta maistuva kääpiösamettikukka sopii esimerkiksi kalaruokien kaveriksi.

kääpiösamettikukka-syötävä
Keittiöpuutarhasta tuttu kääpiösamettikukka maistuu sitruunaiselta.
kehäkukka-syötävät-kukat
Kehäkukkien iloisenväriset terälehdet ovat kauniita leivonnaisten koristelussa.

Syötävien kukkien puhdistus

Huuhtele kukat varovasti ja anna niiden kuivua. Tarkista samalla, että kukissa ei ole ötököitä. Puhdistettuja kukkia voi tarvittaessa säilyttää jääkaapissa lautaselle asetellun märän talouspaperin päällä.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This