Valitse sivu

Herkuttele pensasmustikoilla!

Herkuttele pensasmustikoilla!

Marjapensaat ovat puutarhan peruselementtejä. Pensaiden helppohoitoisuus ja marjojen terveellisyys takaavat niiden suosion vuodesta toiseen. Valtavaan nousukiitoon on viime vuosina lähtenyt pensasmustikka, jonka maukkaat marjat ovat todellista superfoodia. Sinun ei tarvitse lähteä mustikkaan omaa puutarhaa kauemmaksi – herkuttele itse kasvatetuilla pensasmustikoilla!

Pensasmustikan marjat ovat suuremmat kuin metsämustikalla, eikä niiden mehu värjää sormia.

Pensasmustikan marjat ovat hieman vähähappoisempia ja makeampia kuin metsämustikalla, mutta ne ovat silti todella aromikkaita ja herkullisia. Pensasmustikoilla myös pakasterasiat täyttyvät nopeasti, sillä marjojen koko voi olla jopa kolminkertainen metsämustikkaan verrattuna! Marjat säilyttävät rakenteensa erinomaisesti myös pakastettaessa, eikä niiden mehu värjää eli sormetkin pysyvät siisteinä.

Pensasmustikat ovat todellisia terveyspommeja ja niistä valmistat esimerkiksi ihanan maukkaan aamupalan.

Mustikasta on moneksi

Mustikat sisältävät runsaasti kaliumia, fosforia ja kalsiumia sekä A-, B- ja C-vitamiinia. Näistä maukkaista terveyspommeista onkin moneksi; tuoreista mustikoista saat terveellisen aamupalasmoothien, voit loihtia maukkaita jälkiruokia, valmistaa hilloa, koristella leivokset tai napostella sellaisenaan. Vaihtoehtoja on valtavasti ja mikä ihaninta, kasvattamalla itse pensasmustikoita, voit poimia nämä herkkumarjat suoraan omalta pihaltasi.

Pensasmustikoiden leiskuvan punainen syysasu on upea.

Runsassatoiset pensasmustikat ovat toki hyötykasveja, mutta niitä pidetään myös ihastuttavina koristepensaina. Sadontuotanto alkaa parin vuoden ikäisenä, joten sitä ennen voit nauttia kauniista, valkoisesta kukinnasta sekä näyttävästä ja leiskuvan punaisesta syysasusta.

Aurinkoa rakastavat pensasmustikat ovat runsassatoisia ja kiitollisia oikealla kasvupaikalla.

Aurinkoa ja hapanta maata

Pensasmustikat viihtyvät aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä paikalla. Ne kasvavat parhaiten happamassa ja kosteutta pidättävässä kasvualustassa. Istuttamiseen suositellaankin havu- ja rodomultaa. Mikäli käytät tavallista puutarhamultaa, kannattaa istutuskuoppaan lisätä kalkitsematonta turvetta, jolloin kasvualustasta saadaan riittävän hapan.

Suositulla Duke-lajikkeella on aikainen sato ja todella suuret marjat.

Happaman maan kasveina, pensasmustikat sopivat loistavasti esimerkiksi havukasvien ja hortensioiden seuraan. Useat pensasmustikkalajikkeet tuottavat marjoja yksinäänkin, mutta ristipölytyksen on osoitettu lisäävän marjakokoa sekä aikaistavan marjojen kypsymistä, joten kannattaa istuttaa eri lajikkeita rinnakkain.

Pink Lemonade -lajike on ihastuttavan koristeellinen vaaleanpunaisine marjoineen ja sopii myös ruukkuun istutettavaksi.

On olemassa myös hieman matalampia lajikkeita, jotka sopivat täydellisesti ruukkukasvatukseen. Voit siis kasvattaa ja popsia herkkumarjoja myös parvekepuutarhassa! Talveksi ruukku kannattaa kääräistä esimerkiksi pakkaspeitteeseen (jätetään ylhäältä avoimeksi).

Herkuttele sinäkin itse kasvatetuilla pensasmustikoilla!

Tietoa kirjoittajasta

Viherpeukalot

Esittelemme blogissamme uusia tuttavuuksia ja vanhoja hyväksi koettuja lajeja. Annamme myös puutarhavinkkejä, joiden toivomme auttavan sinua puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This