Valitse sivu

Syyssipulien istutus – kukkaloistoa kevääseen

Syyssipulien istutus – kukkaloistoa kevääseen

Kun puutarhakauden loppupuolella jaksaa vielä panostaa syyssipulien istutukseen, pääsee keväällä nauttimaan ihanasta kukkaloistosta. Syyssipulien istutus on siis suoranaisesti sijoitus tulevaisuuteen. Kun vasta talviuniltaan heräilevästä puutarhasta pongaa ensimmäiset maasta puskevat nuput, ei kevätriemulla ole rajaa. Silloin voi todellakin taputella itseään selkään ja kiitellä tehdystä työstä. Puutarhan väriläiskät ovat todella tervetulleita pitkän talven jälkeen.

ensimmaiset-krookukset

Syyssipulien istutus – oikea ajankohta

Yleensä hyvä aika istuttaa on syys-lokakuun vaihteessa. Jos kukkasipulit iskee liian aikaisin liian lämpimään maahan, ne saattavat lähteä kasvuun jo syksyllä. Toisaalta liian myöhään istutetut sipulit eivät ehdi juurtua ennen maan routaantumista. Ajoitus on siis tärkeää ja oikea istutusajankohta riippuu pitkälti säästä.

Sipulit eivät erityisemmin pidä istuttamisen odottelusta, mutta oikean ajankohdan koittaessa kaupan hyllyt huutavat usein jo tyhjyyttään. Itse hankin suurimman osan sipuleista ennakkoon ja säilytän niitä sitten viileässä ja pimeässä, kunnes on aika istuttaa. Tosin joka syksy päädyn myös sipulien alelaarin äärelle. Onnistuneita istutuksia on tehty vielä marraskuussa pintakohmeiseen maahan, tosin omat näpit joutuvat siinä jo koville.

Syyssipulien istutussyvyys

Eri kokoiset sipulit istutetaan eri syvyyteen. Pääsääntö on, että sipulin istutussyvyys on kolme kertaa sipulin koko. Eli 5 cm korkeat sipulit istutetaan 15 cm syvyyteen multaan ja niin edelleen. Sipulit istutetaan suippo pää ylöspäin. Jos et ole aivan varma mikä on oikea istutussuunta, voi kukkasipulit istuttaa myös kyljelleen. Kevään tullen kasvi kyllä lähtee kurkottelemaan kohti aurinkoa.

syyssipulien_istutus

Paranna maata

Kukkasipulit viihtyvät parhaiten kuohkeassa ja vettä läpäisevässä maassa. Istutuspaikan multaa kannattaa kuohkeuttaa ja istutuksen yhteydessä voi myös käyttää sipulikukkaravinnetta. Sipulikukat tarvitsevat kosteutta juurtuakseen, joten jos syksy on kovin kuiva, muista kastella istutusaluetta.

Luo erilaisia tunnelmia

Sipulikukkien avulla on helppo luoda erilaisia tunnelmia. Kerratut ja hempeät sävyt ovat täydellisiä romanttiseen puutarhaan. Meillä on kesähuoneen päädyssä hempsukka penkki ja aionkin lisätä sinne muun muassa vaaleanpunaisia ’Finola’-tulppaaneja.

cottage-garden

Koristelaukat puolestaan sopivat sekä cottage garden henkeen että moderniin muotopuutarhaan. Jaksan ihastella violettien laukkojen muodostamaa upeaa pallomerta vuodesta toiseen.

ukkolaukka-kukkii

Ja sitten on tietenkin vielä narsissit, krookukset, helmililjat, kirjopikarililjat, scillat…hulluksihan tässä tulee! Niin paljon vaihtoehtoja ja ihania keväthaaveita. Se on (taas) lähdettävä täyttämään varastoja. Eikun siis mentävä sijoittamaan tulevaisuuteen.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

2 Kommentit

 1. Eevis

  Entäs myyrät? Miten estetään, etteivät vesimyyrät kaivele kaikkia sipuleita ruokavarastoonsa?

  Vastaa
  • Marian hyötytarhassa

   Ainakin laukkojen sipulien sanotaan karkottavat myyriä voimakkaan tuoksunsa vuoksi. Olen myös kuullut, että toiset laittavat istutuksen yhteydessä kanankakkarakeita, joiden uskotaan pitävän myyrät loitolla. Itse en ole rakeita vielä testannut.

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This