Valitse sivu

Persikkapuu ja sen talvetus

Persikkapuu ja sen talvetus

Pari vuotta sitten Viherpeukaloiden puutarhamyymälästä mukaani kotiutui persikkapuu. Myyntitekstissä ’Bonanza’ persikkapuun luvattiin olevan hillittykasvuinen lajike, joten uskalsin ottaa sen ruukkukasvatuskokeiluun.

persikka-bonanza
Persikka viihtyy valoisassa ja lämpimässä paikassa. Kesät persikka viettää kasvihuoneen suojissa.

Talvetustilat ovat meillä harmillisen rajalliset. Mutta koska pieni persikkapuu on varsin siro, olet talvettanut sitä nyt kaksi talvea noin +10 asteisessa varastossa. Talvikausien aikana en ole tehnyt kasville mitään ja se on selviytynyt pimeässä tilassa hienosti. Niin hienosti, että kun tammikuussa poikkesin varastoon, huomasin persikan tehneen jo ensimmäisen kukkanupun!

persikkapuu-talvetus
Persikkapuu lasitetulla terassilla huhtikuussa 2018.

Persikka ’Bonanza’ on itsepölytteinen lajike, eli se tuottaa hedelmiä ilman toista lajikumppania. Olen hedelmöittänyt persikkaa sutimalla kukkia sekä lapsen vesivärisudilla että aidolla sulkapölyhuiskalla (tähän sain vinkin puutarhurilta). Persikka teki muutaman kukan jo viime keväänä, mutta sutimisesta huolimatta jäin vielä nuolemaan näppejäni sadon suhteen.

persikan kukinta

Bonanza on edelleen samassa ruukussa mihin sen 2 vuotta sitten istutin. Ruukun juurella kasvaa punaista ja valkoista kuukausimansikkaa, joka sekin on talvehtinut hienosti.

kuukausimansikka-ruukussa

Rakastan kokeilla eksoottisten kasvien ruukkuviljelyä. Ja vaikka tärkeintä ei ole sato, olen siitä huolimatta varsin positiivisella mielellä. Viime kesänä useamman vuoden ikäinen viikuna (ruukussa sekin) teki todella maukkaan sadon lasitetulla terassilla.

persikkapuu-ruukussa-kukinta
Persikka terassin suojissa maaliskuussa 2019.

Joten odottavalla kannalla ollaan, kokeilevalle puutarhurille kaikki on mahdollista!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

1 kommentti

 1. Sari

  Hei Maria

  Näyttää upealta sun hyötytarha. Itse muutin uuteen asuntoon jossa lasitettu eteläparveke..

  Ihan kokeilumielessä hankin myös Bonanza persikan. Olisinkin kysynyt seuraavia asioita…

  Persikka tehnyt uusia alkuja pitkin runkoa. Pitäisikö nämä leikata pois, vai antaa olla? Taimessa oli pari kuivaa oksaa, joihin ei tullut lehtiä. Pitäisikö nämä leikata ja milloin olisi hyvä aika?

  Olen lukenut että persikka ei pahemmin tykkäisi leikkauksista, joten vähän epäröin mitä tehdä.

  Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This