Valitse sivu

Syyspuuhia puutarhassa

Syyspuuhia puutarhassa

Kelit ovat parin viikon sisällä heitelleet melkoisesti. Hehkuvasta ruskasta on menty monin paikoin ensilumeen ja toisaalta sääennuste lupailee seuraavalle viikolle taas lähes 10 asteen lämpötiloja. Koita tässä nyt sitten pysyä perässä! Meidän puutarhassa riittää vielä kosolti syyspuuhia, vaikka näitä on hoideltu pikku hiljaa alta pois. Viikonloppuna olisi tarkoitus rykäistä taas monta kohtaa tehtävälistalta.

syyspuuhia

Syyspuuhat puutarhassa ovat siitä mukavia, että se tehdään mitä ehditään. Ja loppuja jatketaan keväällä. Itselläni silloin piisaa taas intoa kuin pienessä kylässä ja jopa rikkaruohojen nyppiminen tuntuu pitkän talven jälkeen hehkeältä puuhalta. Toki mitä enemmän jaksaa tehdä alta pois nyt syksyllä, niin sitä mukavampiin puutarhapuuhiin pääsee keskittymään keväällä. Moni syystyö vaan tuppaa jäämään aina viime tinkaan.

syksy-haravointi

Lumikuurot tulevat ja menevät, mutta suurinta osaa puutarhan syyspuuhia pystyy tekemään roudan tuloon saakka.

  • Kerää nyt loput kasvimaan juurekset ja yrtit talteen.
  • Siisti kasvimaa rikkaruohoista ja käännä suurpiirteisesti.

syksy-juurekset

  •  Lehtikaalin maku jalostuu pienestä pakkasen puraisusta. Myös maa-artisokkaa voi nostaa niin kauan kuin niihin vain pääsee käsiksi kohmeisen maan läpi.

lehtikaali-pakkanen

  • Suojaa nuoret hedelmä- ja koristepuut runkosuojuksin ja verkoilla.
  • Muista tyhjentää kaikki vesiastiat ennen pakkasia!

syksy-vesiastia-tyhjennys

  • Puhdista puutarhakalusteet ja vie ne tarvittaessa talvivarastoon tai suojaan katoksen alle.
  • Suorita suurpiirteinen haravointi ja muista vielä nautiskella syksyn väreistä.

puutarhakalusteet-pöytä

  • Tarkista ja puhdista räystäskourut ja sadevesikaivot. Niihin kerääntyy yllättävän paljon lehtiä ja muuta möhnää.

syksy-sadevesikaivo-puhdistus

  • Piristä parveketta, terassia ja kodin sisääntuloa syysistutuksilla. Jos et ole vielä hankkinut havuja tai callunoita, luo niillä kaunista tunnelmaa pyhäinpäivän lähestyessä. Lisää syysasetelman yhteyteen muutama kynttilälyhty ja pakkasta kestävä asetelma on valmis.

syksy-havut-callunat

Puuhakasta lokakuun loppua ja mukavaa talven odotusta!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This