Valitse sivu

Syysväriä puutarhaan

Syysväriä puutarhaan

Tänä syksynä on jo saatu nauttia kauniina hehkuvasta ruskasta. Nyt on hyvä hetki havainnoida omaa pihaa ja miettiä, kaipaisiko se lisää syysväriä? Monet alkukesästä kukkivat puut ja pensaat ilahduttavat uudestaan syksyn tullen. Kasvien värikäs syysasu on kuin uusi kukinta kaupan päälle. Puutarhasta saa näin iloa aivan talven kynnykselle asti.

syysväriä-puutarhaan
Kasvien syysvärit jatkavat puutarhan loistoa pitkälle syksyyn.

Marjaomenapensas kukkii touko-kesäkuussa upeana valkoisena kukkapilvenä. Syksyllä pensasta koristavat marjamaisen pienet koristeomenat. Lehdet saavat keltaisen syysvärin. Punaiset ilopillerit pysyvät pensaassa vielä lehtienkin lakastuttua. Pienet omenat ovat kaunis ja jouluinen näky ensilumen peittämässä maisemassa.

marjaomenapensas-syksy
Marjaomenapensaan pienet punaiset marjaomenat ilahduttavat talven tuloon asti.

Helppohoitoinen lamoherukka on puutarhassa aina askeleen edellä muita. Tämä maanpeittokasvi puskee elinvoimaisia silmuja jo varhain keväällä, muun kasvillisuuden vielä uinuessa uuden kauden kynnyksellä. Vastaavasti lamoherukka on pihan ensimmäisiä punastujia heti syyskesällä.

syysväriä-puutarhaan-lamoherukka
Helppohoitoinen lamoherukka pukeutuu syysasuun jo aikaisin.

Pensasmustikka on herkullinen hyötykasvi, mutta myös syyspihan räiskyvä koriste. Lehtien ruosteenpunainen sävy syvenee syksyn edetessä. Tätä ei todellakaan tarvitse sijoittaa pihan perimmäiseen nurkkaan, niin kuin marjapensaat on usein tapana istuttaa.

pensasmustikka-ruska
Pensasmustikat tarjoavat sadon lisäksi myös kaunista syysväriä puutarhaan.

Myös monet angervot ilahduttavat syysväreillään. Erityisen näyttävän värityksen saa pihlaja-angervo. Pensas viihtyy melkeinpä missä tahansa ja on hyvin talvenkestävä. Se myös leviää innokkaasti, joten istutuspaikka kannattaa miettiä tarkkaan.

syysväriä-puutarhaan-pihlaja-angervo
Pihlaja-angervon koristeelliset lehdet saavat puna-keltaisen syysvärin.

Mongolianvaahteran syysasu on pihamme koreimpia. Mitä aurinkoisempi kasvupaikka ja syksy, sen upeammin pensas loistaa. Varjoisammalla kasvupaikalla syysväri jää usein vaatimattomaksi, mutta oikeissa oloissa pensas hehkuu lämpimän oranssin, keltaisen ja punaisen sävyissä. Ihan ehdottomasti omia suosikkejani!

mongolianvaahtera-syysväri
Mongolianvaahteran syysväri on erityisen sykähdyttävä.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This