Valitse sivu

Atsalea tuo loistoa kevätpuutarhaan

Atsalea tuo loistoa kevätpuutarhaan

Upea atsalea on kevätpuutarhan kaunistus. Se tuo väriä ja loistoa puutarhaan touko-kesäkuussa, kasvupaikasta ja vyöhykkeestä riippuen. Väriskaala tällä koristepensaalla on laaja, aina valkeasta violettiin sekä lämpimiin oranssin ja punaisen sävyihin.

atsalean-nuput-paljaassa-pensaassa

Atsaleat kukkivat ennen lehtien puhkeamista. Nuppuja pullisteleva pensas onkin sydäntä sykähdyttävä näky. Värikkäät kukkanuput suorastaan pursuavat elinvoimaa. Kevät on vihdoin saapunut! Esimerkiksi oranssina hohtava revontuliatsalea ’Mandarin Lights’ olisi varma katseenvangitsija puutarhassa.

oranssi-atsalea

Atsaleat ovat happaman maan kasveja yhdessä sukulaisensa alppiruusun eli rhodon kanssa. Ne viihtyvät kuohkeassa kasvualustassa, jossa vesi ei jää seisomaan. Atsaleat pärjäävät niin paahteessa kuin varjoisassa metsäpuutarhassakin.

vaaleanpunaiset-atsaleankukat

Amerikan itärannikolla asuessamme atsaleat olivat kotipuutarhoissa enemmän sääntö kuin poikkeus. Värissä ja määrissä ei säästelty. Mitä räiskyvämpi pensas tai aidanne, sen parempi.

atsaleat-aitana

Atsaleaa näki paljon myös muotoon leikattuna. Meillä Suomessa atsaleat kasvavat yleensä vapaasti, sillä niitä ei tarvitse leikata vuosittain. Riittää kun poistaa kuivuneet ja vioittuneet oksat. Jos leikkaukselle on tarvetta, se kannattaa ajoittaa kevääseen, ennen lehtien puhkeamista.

atsalean-leikkaus

Pensaan kukittua alkukesästä sirot lehdet kasvavat täysikokoisiksi. Kuihtuneet kukat varisevat itsekseen pois. Syksyisin koittaa vielä kasvin toinen loistokausi, kun atsalean lehdet saavat kauniin syysvärin aurinkoisilla paikoilla. Atsalea tiputtaa lehtensä syksyllä, joten se ei vaadi kevätvarjostusta. Happaman maan kasvina atsalealle ei levitetä kalkkia.

värikäs-atsalea

Näin kevään kynnyksellä puutarhan ostoslista sen kuin kasvaa. Olisi tavattoman kätevää, jos tonttia saisi laajennettua pikku hiljaa. Kasvien lisäksi olisi nimittäin tarvetta lisämaalle! Ihan joka kevät.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This