Valitse sivu

Kauniit ja mielenkiintoiset vanhanajan pelargonit

Kauniit ja mielenkiintoiset vanhanajan pelargonit

Ihastuttavat ja nostalgiset pelargonit ovat hurmanneet suomalaisten sydämiä jo iät ja ajat ja ovatkin tuttu näky mummolan ikkunalaudalta. Erityisesti kauniit ja mielenkiintoiset vanhanajan pelargonit kasvattavat suosiotaan koko ajan. Tänä päivänä pelargonit eivät olekaan enää mitään mummokasveja, vaan trendikkäitä ja suosituimpia kesäkukkia – myös nuorten aikuisten keskuudessa! Erilaiset kukkien muodot, lehdistöt, värit sekä tuoksut tekevät valtavasta pelargonien valikoimasta monipuolisen ja houkuttelevan.

Mårbackapelargoni ’Dronning Ingridin’ pehmeän persikan sävyttämät, vaaleanroosat ja kerratut kukinnot ovat unelmaisen kauniit.

Uskomattoman kauniskukkaiset vanhanajan pelargonit omaavat todella pitkät perinteet. Ne ovat erittäin kestäviä ja hieman kookkaampia kuin perinteiset pelargonit. Kauniin rehevä ja roteva kasvutapa sekä herkulliset sävyt ihastuttavat erilaisissa kesäkukkaistutuksissa sekä yksittäiskasvina kauniissa ruukussa.

Herkullisen vaaleanpunaisen Pink Pandora -tulppaanipelargonin kukinto muistuttaa pikkuruista tulppaanikimppua.

Vanhanajan pelargoneihin kuuluvat mm. tulppaanipelargonit, ruusunnuppupelargonit sekä mårbackapelargonit. Tulppaanipelargonien suloiset kukinnot muistuttavat pikkuruisia tulppaanikimppuja, ruusunnuppupelargonien tiheän kerrannaiset, ruusun nuppuja muistuttavat kukat muodostavat pallomaisen kukinnon ja mårbackapelargonit ovat mielettömän sitkeitä kaunottaria.

Ruusunnuppupelargoni ’Kronprinsesse Mary’ on pelargonien elegantti prinsessa hohtavan valkoisine kukkineen.

Pienillä toimenpiteillä pitkä ja upea kukinta – monen monta vuotta

Pelargonit ilahduttavat kukinnallaan koko kesän ja kukkivat todella pitkään syksyyn asti – lasitetulla parvekkeella vieläkin pidempään! Pelargonit ovat auringon palvojia ja selviävät myös paahteesta sekä pienestä kuivahtamisestakin. Säännöllinen kastelu ja lannoitus on kuitenkin tarpeen, sillä kuivuus voi hidastaa kasvua ja kukintaa. Lannoitetta olisi hyvä antaa keväästä syksyyn, kerran viikossa ja kuihtuneet kukat kannattaa poistaa säännöllisesti. Näillä pienillä toimenpiteillä saat nauttia mahdollisimman pitkään uskottaman upeasta kukinnasta.

´Prinsesse Filippa´ -ruusunnuppupelargonin ihanat vanhan roosan väriset kukat punastuvat reunoiltaan tumman pinkeiksi vanhetessaan.

Talvella pelargonit tarvitsevat ns. lepokauden. Tällöin ne tulisi viedä viileään paikkaan, noin +5-10 astetta on sopiva lämpötila ja syksyllä myös leikataan noin puolet kasvustosta pois. Pelargoni voi säilyttää lehtensä ja selvitä talven yli viileähkössä huoneenlämmössä valoisalla ikkunallakin. Lepokauden aikana ei anneta lannoitetta ja kastellaan vain vähän. Keväällä pelargonit istutetaan uuteen multaan, siirretään valoon ja talven aikana venyneet ja ränsistyneet versot leikataan pois.

’Rosebud Astrid’ on yksi kauneimmista ruusunnuppupelargoneista. Hurmaavat kerratut kukinnot ovat aluksi vaaleanpuna-valkoiset, muuttuen myöhemmin persikkaisen lohenpunaisiksi.

Suositut ja trendikkäät pelargonit ovat erittäin helppoja ja kiitollisia kasvatettavia ja ilahduttavat kukinnallaan useita vuosia. Erityisesti kauniit ja mielenkiintoiset vanhanajan pelargonit ovat nyt suuressa suosiossa ja ihastuttavat monissa kodeissa ja puutarhoissa. Ei siis muuta kuin pelargoniostoksille!

Tietoa kirjoittajasta

Viherpeukalot

Esittelemme blogissamme uusia tuttavuuksia ja vanhoja hyväksi koettuja lajeja. Annamme myös puutarhavinkkejä, joiden toivomme auttavan sinua puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This