Valitse sivu

Tomaatin karaisu ja veikeä marjatomaatti

Tomaatin karaisu ja veikeä marjatomaatti

Kun haaveilee kasvihuoneen täydeltä tomaatteja ja pistää tomaatti-shown pystyyn joka vuosi vähän liian innokkaasti (ja vähän liian aikaisin), niin keväällä joutuu tuskailemaan valtaisan taimimäärän kanssa. Tomaatin karaisu kannattaakin aloittaa heti sään salliessa. Vaan mitä karaisu tarkoittaa ja miksi tomaatteja (ja muitakin sisällä esikasvatettavia taimia) sitten pitää karaista?

tomaatin-karaisu
Karaisemalla taimet ne totutetaan tuleviin kasvuolosuhteisiin vähitellen.

Tomaatin karaisu

Karaisu tarkoitta sisällä esikasvatettujen taimien totuttamista ulkoilmaan vähitellen. Jos sisällä kasvaneet taimet täräyttää ulos auringonpaahteeseen tai vaikka kovaan tuleen, voivat hennot ja herkät taimet stressaantua ja rusikoitua hengiltä. Karaisulla varmistetaan muutokseen sopeutuminen. Vertaan tätä aina vastasyntyneen totuttamiseen ulkona nukkumiseen. Ensimmäisellä kerralla vain pieni hetki, suotuisissa olosuhteissa ja olotilaa tarkkaillen. Seuraavana päivänä taas vähän enemmän ja niin edelleen. Kasveilla uusiin olosuhteisiin tottuminen vie muutamista päivistä pariin viikkoon.

Tärkeintä on tietenkin sopiva lämpötila ja asianmukainen varjostaminen. Aluksi taimet kannattaakin karaista esimerkiksi harsolla, tai jollakin muulla ohuella kankaalla suojattuna, tai asettamalla ne varjoisaan paikaan. Kasvihuoneessa, lasitetulla terassilla tai -parvekkeella karaisun pääsee aloittamaan jo aikaisemmin keväällä. Ulkosalla karaisevan täytyy odottaa optimaalista, eli tarpeeksi lämmintä säätä. Itse odottelen yleensä mittarin lukemaksi noin + 10 astetta.

tomaatin-karaisu
Suojaa hentoja taimia auringonpaahteelta.

Muoviset (ja varsinkin pyörälliset) laatikot ovat osoittautuneet loistaviksi karaisukuskailuissa. Ne pitävät vettä (kasteluvesi ei läiky sisällä), tukevat tomaatteja ja ovat vaivattomia siirtää. Tomaattisouvin jälkeen näille löytyy aina muuta käyttöä. Suosittelen lämpimästi, jos et vielä ole valjastanut muovilaatikoita tähän tarkoitukseen.

tomaatintaimet-muovilaatikoissa
Muoviset laatikot ovat käteviä taimien siirtämiseen.

Karaisuruljanssin aikana voi jo tarkkailla tomaatteihin muodostuvia varkaita eli tomaatin lehtihankoihin kasvavia versoja. Ne on parasta poistaa sormin taittamalla. Usein sisällä esikasvatetut taimet ovat hieman honteloa mallia, joten taimia voi tukea tukikepeillä jo tässä vaiheessa. Näin ne kestävät tuulista säätä sekä karaisukuskailuista johtuvaa heilumista paremmin.

Marjatomaatti ’Perlino’

Jos tomaatin esikasvatuksen monet vaiheet eivät innosta, kannattaa ostaa valmiit ja tanakat taimet puutarhamyymälästä. Esimerkiksi nämä ’Perlino’ marjatomaatin taimet on Viherpeukaloiden Puutarhamyymälästä Valkealasta. Taimet on karaistu jo siellä, eli periaatteessa nämä ovat istutusvalmiit heti kun lämpömittari sellaisia lukemia näyttää.

marjatomaatti-perlino
Marjatomaatti ’Perlino’ tekee marjankokoisia hedelmiä.

Marjatomaatti ’Perlino’ tekee nimensä mukaisesti paljon pieniä tomaatteja, joidan luvataan olevan huippumakeita. Lajike sopii kasvatettavaksi sekä kasvihuoneessa, parvekkeella että puutarhassa. Marjatomaatin lehtihankoihin kasvavia varkaita EI poisteta. Itse laitan aina muistutuksen tästä nimitikkuun, jotten vahingossa parturoita kaikkia taimia viikottaiseen varkaiden poistoon ryhtyessäni.

taimien-karaisu-terassilla

Tomaatintaimet voi istuttaa ulos lopulliselle kasvupaikalleen, kun hallanvaara on ohi. Vanhan kansan mukaan maaginen päivämäärä on 10.6. jälkeen. Toki istutuspuuhiin voi ryhtyä aiemminkin, mutta tarkkaile silloin säätä ja suojaa kasvit tarvittaessa hallaharsoilla.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This