Valitse sivu

Yrtti-istutus on kiva kesävieminen

Yrtti-istutus on kiva kesävieminen

Kesän mökki- ja vierailukausi on startannut ja taas tarvitaan helppoja ideoita kesäviemisiin. Yrtti-istutus on ehdottomasti sellainen! Oli sitten viherpeukalo tai ei, niin yrteistä pitävät lähes kaikki. Kaunis ja hyödyllinen yrtti-istutus sopii vietäväksi esimerkiksi mökille tai vaikkapa juhannuksen juhlapöytään.

rosmariini-yrtti-istutus

Pienen yrtti-istutuksen voi rakentaa yhden kasvin varaan, mutta näköä ja makua saa yhdistelemällä erilaisia yrttejä. Rosmariini on turvallinen valinta, sillä se on helppo ja näyttävä kasvatettava. Se sopii varsinkin näin kesäaikaan monenlaiseen grillimarinadiin. Rosmariini, kuten moni muukin yrtti, viihtyy parhaiten lämpimässä.

basilika-marian

Basilika on keittiöpuutarhan klassikko ja erityisen maistuva herkku kesäisten tomaattiruokien parina. En muuten ole vielä ikinä törmännyt ihmiseen, joka olisi sanonut basilikan kuuluvan inhokkeihinsa. Muista latvoa basilikaa, eli nappaa ylin lehtipari käyttöön. Näin kasvi haarautuu ja saat entistä tuuheamman yrtin. Basilikaa on nykyään tarjolla erilaisia lajikkeita tutusta vihreästä punaisiin sekä isolehtisistä pienilehtisiin.

korianteri

Korianteri jakaa herkästi mielipiteet. Toiset rakastavat ja toiset sanovat sen maistuvan saippualta. Korianteri liittyy vahvasti sekä aasialaiseen että meksikolaiseen keittiöön, eli tämä on oiva valinta istutukseen, jos tietää lahjansaajan harrastavan kansainvälisiä kokkailuja.

kiinansipuli

Kiinansipuli näyttää tavalliselta ruohosipulilta, mutta sen maku on mukavan valkosipulinen. Tämä on yksi lemppareitani! Kiinansipuli on monivuotinen, mutta tuttua ruohosipulia huomattavasti hidaskasvuisempi. Se myös leviää todella maltillisesti, mikä ei tietenkään ole ollenkaan huono asia näin useamman yrtin ruukkuistutuksessa.

mansikkaminttu

Mansikkaminttu tuoksuu, no, mansikoille! Maku on mintuille tyypillisesti raikas, mutta pienellä mansikkaisella twistillä höystettynä. Tämä yrtti on aivan täydellinen kesän marjajälkkäreihin, kakkujen koristeluun sekä tietenkin smoothien sekaan.

lekasora-ruukkuun-salaojitus

Muista salaojittaa yrtti-istutuksen ruukku esimerkiksi ruukkusoralla. Jos ruukun pohjassa ei ole reikää, tämä on erityisen tärkeää tehdä huolella, jotta vesi ei jää seisomaan ruukkuun.

yrtti-istutuksen-tekeminen

Kiva sinkkivati on Viherpeukaloiden puutarhamyymälästä. Näitä vateja oli muistaakseni neljää kokoa, pienestä suloisesta suureen ja näyttävään. Myös erilaiset korit sekä perinteiset punasaviruukut sopivat yrttien kanssa loistavasti yhteen. Jos astia on iso ja taimet vielä pieniä, tyhjää multatilaa voi peittää esimerkiksi koristekatteilla.

yrtti-istutus

Sitten vain yrtti-istutus kainaloon ja kohti kesäkyläilyjä!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This