Valitse sivu

Vihreän vallassa

Vihreän vallassa

Alkukesän puutarha tarjoaa upeita vihreän sävyjä ja runsautta. Mutta myös viherkasvit nauttivat kesän saapumisesta. Valoa on taas riittävästi ja moni talven aikana nuutunut kasvi herää ihan uuteen kukoistukseen.

vihreän vallassa

Puutarhamyymälöiden viherkasvitarjonta kannattaa tsekata näin kesäaikaan. Usein tekee hyviä ja edullisia löytöjä. On isoa ja pientä, röpelöreunaista ja suikeaa lehteä, vihreän, valkoisen, harmahtavan ja punaisen sävyjä. Kaktuksista ja mehikasveista puhumattakaan!

kaktus

Itse siirrän kaikki huonekasvit kesän ajaksi ulkomajoitukseen. Osa pääsee lasitetun terassin lämpöön, osa kasvihuoneeseen, osa varjoisan lipan alle ja osa suoraan taivasalle.

oliivi-ruukussa

Erilaisilla ruukku- ja viherkasveilla on helppo sisustaa parvekkeelle tai terassille eksoottista tunnelmaa. Yhdistele huonekasveihin rohkeasti kesäkukkia ja hyökasveja, tai nautiskele trendikkäästä ja tyylikkäästä vihertunnelmasta.

Esimerkiksi eksoottiset banaani ja bambu viihtyvät lämpimällä terassilla loistavasti. Myös monet perinteiset vanhan ajan viherkasvit nautiskelevat ulkoilmaelämästä. Rönsylilja tekee vauhdikasta paluuta nuoremman polven vihersisustuksiin. Myös peikonlehdet, anopinkieli, kaktukset ja mehikasvit sopivat ulkotilojen vihersisustamiseen.

monkey-mask-peikonlehti

’Monkey Mask’ peikonlehdellä on veikeät reikäiset lehdet. Se on helppohoitoinen kasvi, joka viihtyy sekä runsaassa valossa että puolivarjossa. Se pitää tasaisesta kastelusta ja nauttii lehtien sumuttelusta.

Tämän kevään hittituotteita on ollut limetti eli lime. Sitruskasvit ovat usein hankalan kasvatettavan maineessa, mutta ne ovat täydellisiä asukkeja kesäkeitaaseen. Lime viihtyy lämmössä ja auringossa. Se on kuitenkin kylmänarka, eli muista tarkailla alku- ja loppukesän yölämpötiloja.

limetti

Tästä lime-yksilöstä ei ole ihan vielä odotettavissa satoa, mutta terassilla jo useamman kesän viihtynyt kalamondiini sen sijaa tekee vuosittain ihanalta tuoksuvat kukat ja hauskat oranssit pikkupallerot. Tämäkin on yleensä talven jäljiltä aika huonossa hapessa, sillä talvetan sen sisätiloissa, normaalissa huoneenlämmössä. Kesän aikana kalamondiini ottaa kuitenkin aina spurtin ja on syksyn tullen taas vihreä ja hyvinvoiva.

kalamondiini

Suurin osa ruukkukasveista viihtyy parhaiten suoralta auringonporotukselta suojattuna. Huomioi, että lämpötila voi nousta aurinkoisella parvekkeella huikeisiin lukemiin. Pidä huolta kastelusta ja kasvien riittävästä ravinteiden saannista.

Marian hyötytarha jää nyt tauolle vuodeksi. Kasvattelen kohta ruukkupuutarhan ihanuuksia ison meren tuolla puolen, sillä suuntaamme perheen kanssa Amerikkaan. Kuullaan taas ensi kesänä, uusien ideoiden ja kokemusten kartuttamana!

Oikein hyvää kesää!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This