Valitse sivu

Kuunliljat tuovat runsautta puutarhaan

Kuunliljat tuovat runsautta puutarhaan

Kuunliljat ovat helppohoitoisia perennoja, jotka viihtyvät parhaiten puolivarjoisalla tai varjoisalla kasvupaikalla. Kuunliljojen koristearvo perustuu niiden upeaan lehdistöön ja rehevään ulkonäköön. Kuunliljoilla onkin helppo tuoda runsautta puutarhaan.

kuunliljat

Kuunlilja kyllä kukkii, mutta melko vaatimattomasti. Pitkän kukkavarren päähän muodostuva kukka on herkän kaunis. Tosin suuren lehtimättään keskellä se jää hieman huomaamattomaksi. Kukat ovat eri lajikkeilla valkoisia tai violetin sävyisiä.

kuunliljan-valkoinen-kukka

Kuunliljojen lajikekirjo on valtaisa. Niitä löytyy yksi- ja kaksivärisinä, matalina ja korkeampina, pieni- ja suurilehtisinä. Kuunliljat sopivat tyyliltään niin perinteiseen maalaispihaan, runsaaseen cottage gardeniin kuin yhtä hyvin myös suoraviivaiseen moderniin puutarhaan. Kuunlilja on siis oikeastaan kaikkien kaveri!

Kuunliljat ovat loistavia kasveja erilaisissa kevään sipulikukkapenkeissä. Kevätkukkijat saavat rauhassa kukoistaa ja kun niiden lehdistö alkaa pikku hiljaa kuihtua, on kuunliljojen vuoro tulla peittämään ränsistyvää kasvustoa.

komeasinikuunlilja

Kuunliljat ovat myös näyttäneet olevan hellekesän sitkeitä selviytyjiä. Siinä missä esimerkiksi peurankello nuupahti todella nopeasti, kuunlilja on sinnikkäästi pitänyt pintansa. Erilaiset kuunliljat ovat hyviä kasveja myös mökkipuutarhaan, sillä ne ovat mutkattomia ja vähään tyytyväisiä perusperennoja.

kuunliljat-sopivat-mökkipuutarhaan

Omia suosikkejani on tämä todella suurilehtinen komeasinikuunlilja ’Elegans’. Tosin sen nykyinen paikka kirsikkapuun alla ei ole aivan ideaali. Valon suhteen penkki on kyllä juuri sopivan varjoisa, mutta suuret lehdet keräävät kaikki kirsikkapuun tiputtamat roskat päällensä. Ainakin tämän suurilehtisen kuunliljan lehdet ovat niin jäykkiä, että edes tuuli ei saa lehtiä taipumaan ja tiputtamaan roskia pois.

komeasinikuunlilja-elegans

Kuunliljojen maljakkokestävyys on hyvä, se tuli testattua tänä vuonna helteisen rippijuhlan aikaan. Suuret lehdet sopivat monenlaisiin kukkakimppuihin tuoden niihin näyttävyyttä ja selkeät raamit. Jo muutama lehti luo kauniin kehyksen kesäiseen kukkakimppuun. Oli kaverina sitten kerrottuja pioneja, harsomaisia jättipoimulehden kukintoja tai ryhdikkäitä ukkolaukkoja, tulos on tyylikäs. Kuunliljojen lehdet ovat kauniita maljakossa myös ihan sellaisenaan.

Löydät kuunliljojen hoito-ohjeet Viherpeukaloiden sivuilta.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This