Valitse sivu

Tomaatin esikasvatus

Tomaatin esikasvatus

Maaliskuu on mitä parhaita aikaa aloittaa tomaattien esikasvatus. Liian aikaisessa ei kannata olla, sillä vaarana on silloin kodin täyttyminen honteloista taimista.

Tomaatin esikasvatus on aina jotenkin ihmeellistä puuhaa. Minikokoisesta siemenestä kasvaa myöhemmin rotevavartinen kasvi, joka tuottaa parhaimmillaan satoa useamman kilon. Kokeilen joka vuosi uusia lajiketta, mutta muutamaa luottotomaattia on kasvatettava vuodesta toiseen. Yksi tällainen on hauskan juovikas ’Tigerella’, joka tuottaa keskikokoisia tomaatteja. Satokausi alkaa suhteellisen aikaisin, joten tästä sekä herkullisesta ja kauniista tomaatista saa nautiskella pitkin kesää.

tigerella-tomaatti
’Tigerella’ on veikeä raidallinen tomaattilajike.

Koko perheen suosikki on mahtavan makea ’Sungold’ F1 kirsikkatomaatti. Olen kasvattanut tätä sekä kasvihuoneessa että suojaisalla seinustalla. Siemenpussissa tämän kerrotaan olevan maailman makein tomaattilajike. Iloisen oranssit kirsikkatomaatit ovat ohutkuorisia ja mehukkaita.

sungold-kirsikkatomaatti
Kirsikkatomaatti ’Sungold’ F1 ihastuttaa makeudellaan.

Multiin pääsi myös näyttävä pihvitomaatti ’Marmandino One’ F1. Se ei ole erityisen satorikas eikä ainakaan aikainen, mutta kypsyessään upeat tomaatit ovat todella muhkeita ja maukkaita. Tämä kyllä vaatii lämpimän kesän, eli sellainen on nyt laitettu tilaukseen!

marmandino-one-pihvitomaatti
Pihvitomaatti ’Marmandino One’ F1 on kauniin muotoinen ja kooltaan kookas.

Tomaatin kylvämiseen käyvät monenlaiset kylvöastiat. Kylvän hieman lajikkeesta (ja siemenpussin siemenmäärästä) riippuen kaksi siementä per potti. Myöhemmin nappaan heikommin kasvaneen pois ja vahvempi taimi koulitaan uuteen, suurempaan astiaan.

Tomaatin esikasvatus siemenestä

  • Täytä kylvöastia puhtaalla kylvömullalla ja kastele multa.
  • Kylvä siemenet multaan noin puolen sentin syvyyteen ja peitä siemenet kevyesti mullalla.
  • Laita astian päälle rei’itetty muovi tai minikasvihuoneen kansi. Nosta astian lämpimään, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle.
  • Kun mullasta pilkistää ensimmäiset itäneet siemenet, nosta astia valoisaan paikkaan.

Ihanteellinen paikka taimille olisi valoisa ja normaalia huoneilmaa hieman viileämpi tila. Tarvittaessa voi käyttää kasvivaloa, mutta tomaatintaimet kyllä lähtevät vankistumaan kun ne myöhemmin istutetaan ulos.

Tomaatin taimien kouliminen

Kouliminen tarkoittaa taimien siirtämistä omaan, isompaan kasvatusastiaan. Tomaatin taimet koulitaan, kun taimissa on sirkkalehtien lisäksi ensimmäinen oikea lehtipari. Kastele taimet hyvin ennen koulimista.

Taimet istutetaan niin, että juurien lisäksi osa tomaatin varresta jää mullan alle. Tällöin tomaatti kasvattaa vahvan juuriston. Huolehdi kuitenkin, että kaikki lehdet ovat mullan pinnan yläpuolella.

Tomaatit vaativat yleensä pari koulintakertaa kevään aikana. Tomaatin taimi ruukutetaan aina entistä kasvusyvyyttä syvempään. Tämä onnistuu suhteellisen kätevästi esimerkiksi maitotölkissä, johon lisätään multaa taimen kasvaessa. Muista myös tukea taimet.

Tomaatin taimien kastelu ja lannoitus

Taimet pitävät tasaisesta kastelusta, mutta eivät vedessä uimisesta. Kun ensimmäisestä koulinnasta on kulunut pari viikkoa, kasteluveteen voi lisätä hieman tomaateille tarkoitettua lannoitetta. Ole tarkkana lannoitemäärän kanssa, jotta et vahingoita herkkiä taimia.

Sitten vain kohti toukokuuta ja tomaatin taimien karaisemista. Mutta siitä lisää myöhemmin!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This