Valitse sivu

Pensasmustikka hurmaa kotipuutarhassa

Pensasmustikka hurmaa kotipuutarhassa

Pensasmustikka alkaa olla yleinen näky kotipuutarhoissa, eikä ihme. Pensasmustikka on kaunis, helppohoitoinen ja tarjoaa mahtavan sadon. Pensasmustikan marjat ovat isoja tai vielä vähän isompia, lajikkeesta riippuen. Sadonkorjuu on siistiä puuhaa ja satokausi on mukavan pitkä.

pensasmustikan-kasvupaikka

Meillä pensasmustikat kasvavat viljelylaatikoissa, osana keittiöpuutarhaa. Lajikkeina ovat perinteiset ’Aino’ ja ’Alvar’, sekä myöhemmin istutettu ’North Blue’. Osa pensasmustikoista on itsepölyttyviä, mutta osa tarvitsee kaverin onnistuneeseen pölyttymiseen ja satoon. Kaikki lajikkeet hyötyvät ristipölytyksestä, joten tutkaile lajikkeita niitä ostaessasi.

Pensasmustikan kasvupaikka

Pensasmustikat viihtyvät happamassa maaperässä, valoisalla paikalla. Olen istuttanut kasvit rodo-havumullan ja puutarhamullan seokseen. Tämän jälkeen peitin kasvualustan puunkuorikatteella. Kate sitoo kosteutta, happamoittaa kasvualustaa sekä helpottaa rikkakasvien torjuntaa. Lisään reilun kerroksen puunkuorikatetta muutaman vuoden välein. Sitä ennen toki poistan mustikoiden kasvulaatikoissa mahdollisesti näkyvät rikat.

pensasmustikka

Pensasmustikan hoito

Mustikan juuristo kasvaa lähellä maanpintaa, joten kasvi tarvitsee tasaista kosteutta. Erityisesti istutuskesänä sekä kuivan kesän koittaessa pensaita kannattaa kastella säännöllisesti. Tällä varmistaa myös mehevämmän sadon.

Pensasmustikalle riittää vuosittainen lannoitus happaman maan kasveille soveltuvalla lannoitteella, esimerkiksi havu- ja rodolannoitteella.

Pidän marjat verkotettuina ympäri vuoden, sillä ne ovat varsinkin rusakkojen suosiossa. Sadonkorjuun aikaan levitän verkon päälle kevyen kasvuharson, jolloin ei tarvitse pelätä lintujen takertumista rastasverkkoihin.

pensasmustikka-suojaaminen

Pensasmustikan sadonkorjuu

Marjat kypsyvät hyvin eri aikaan, joten sadonkorjuuaika kestää mukavan pitkään. Ensimmäiset marjat nautiskellaan meillä heinäkuun loppupuolella ja viimeisiä kerätään joskus jopa lokakuussa. Samassa tertussa voi olla täysin kypsiä mustikoita, pieniä raakileita ja kaikkea siltä väliltä. Kypsät marjat irtoavat helposti.

Jopa lapset suostuvat poimimaan suurikokoisia puutarhamustikoita. Pensaista on helppoa ja nopeaa hakea marjat aamuisin jogurtin tai puuron päälle. Suurikokoisista marjoista kertyy nopeasti kulhollinen herkkuja, vaikka koko satoa ei voikaan poimia kerralla. Pitkä satokausi on erityisen kiva juttu tällaisissa syöntimarjoissa, jotka nautitaan pääasiassa tuoreeltaan. Toki näitä riittää joka vuosi myös pakastimeen asti.

pensasmustikka-sadonkorjuu

Pensasmustikoiden syysväri on kaunis, loppua kohden suorastaan leiskuva. Tämä kannattaa ottaa huomioon marjapenkkiä suunnitellessa, jotta pääsee nauttimaan myös sen syyskauneudesta.

pensasmustikan syysvari

Viherpeukaloiden monipuolisesta valikoimasta löytyy mm. pensasmustikka ’Flamingo’, jonka pitäisi erota lehtien värikkyydellään muista pensasmustikoista. Myös ’Pink Lemonade’ mustikka on jo jonkin aikaa kutkuttanut mieltäni vaaleanpunaisine marjoineen. Vieläköhän näille löytyisi paikat kevään istutussuunnitelmissa..?

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

1 kommentti

  1. Nila / Lappalainen etelässä blogi

    Meillä on myös kuusi kappaletta pensasmustikkaa ja niinikään istutettu kasvulaatikkoon käy kurkkaamassa jos kiinnostaa tein hiljattain juuri tästä postauksen.

    Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This