Valitse sivu

Vuoden vihannes 2022 on tomaatti

Vuoden vihannes 2022 on tomaatti

Tämä on vähän kuin olisi henkilökohtainen merkkipäivä! Olen totaalinen tomaattihullu ja tomaatti on tänä vuonna vuoden vihannes. Puutarhaliitto ja Kotimaiset kasvikset ry nimeävät joka vuosi vuoden vihanneksen. Ei ihme, että valinta osui tällä kertaa suomalaisten suosimaan tomaattiin. Tomaatti taipuu tavattoman moneen, sitä saa kaupoista ympäri vuoden ja se on suhteellisen helppo kasvatettava myös tavallisessa kotipuutarhassa.

tigerella-tomaatti
Raidallinen ’Tigerella’-tomaatti ja tummanliila ’Indigo Rose’ tarjoavat myös silmänruokaa.

Itse kasvatan tomaatteja kasvihuoneessa, varaston seinustalla ja ruukuissa terassilla. Rakastan eri tomaattilajikkeiden tarjoamia muotoja, värejä ja makuja. Monipuolisen tomaattikavalkadin saa vain itse kasvattamalla, vaikka kauppojen vihanneshyllyillä on jo jonkin verran alkanut näkyä muutakin kuin peruspyöreitä punaisia tomaatteja.

tomaatinkasvatus-kasvihuone
Tomaatit viihtyvät kasvihuoneen lämmössä, mutta kasvatus onnistuu mainiosti myös lämpimällä seinustalla.

Tomaatinkasvatus ei vaadi kasvihuonetta, sillä tarjolla on paljon esimerkiksi ruukkukasvatukseen soveltuvia lajikkeita. Lämpöä tomaatti toki rakastaa, eli sille kannattaa valita mahdollisimman suojaisa ja lämmin soppi.

perlino-marjatomaatti
’Perlino’ tekee pieniä ja makeita marjatomaatteja.

Siemenestä kasvattamalla esikasvatus aloitetaan yleensä maaliskuussa. Kylvöjä tekevälle tomaattivalikoima onkin kaikkein laajin. On esimerkiksi raidallista ’Tigerella’-tomaattia (TOP3-suosikkilistallani vuodesta toiseen), muhkeaa ’Canestrino’-pihvitomaattia, sekä makeita ja kauniin värisiä ’Chocolate Cherry’-kirsikkatomaatteja . Tosin nykyään on tarjolla myös monia mielenkiintoisia valmiita taimia, kuten Viherpeukaloiden valikoimasta löytyvä minikokoisia tomaatteja tekevä marjatomaatti ’Perlino’ tai keltainen parveketomaatti ’Primagold’. Kun valitset tomaatteja esimerkiksi terassille tai parvekkeelle, suosi tiiviin kasvutavan omaavia lajikkeita. Avomaalle puolestaan kannattaa valita mahdollisimman aikaisen sadon lajikkeita.

vuoden-vihannes-tomaatti
Itse kasvattamalla pääsee nauttimaan tomaattien väri- ja makukirjosta.

Vuoden vihannes tai ei , itsekasvatettu tomaattisato tarjoaa aromaattisia makuelämäyksia, silmänruokaa sekä puutarhurin kaipaamia onnistumisen elämyksiä. Tomaatinkasvatuksessa on toki omat kikkansa, mutta se on myös varsin anteeksiantavainen ja myötämielinen kasvi. Vielä pitää hetki malttaa kylvöjen kanssa, vaikka tomaatintaimet melkein jo tuoksuvat nenässä!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This