Valitse sivu

Kasvihaaveita ja puutarhaunelmia

Kasvihaaveita ja puutarhaunelmia

Se on maaliskuu ja joidenkin mittareiden mukaan jo kevät! Toki talvilomaa lumen keskellä viettäessä ei vielä tunnu kovin keväiseltä, vaikka vesi jo tippuukin räystäistä iloisesti. Kevät tai ei, niin puutarhaunelmointi on jo täydessä vauhdissa. Tulevan kauden kasvihaaveita on jo ehtinyt kerääntyä kohtuullisen pitkä lista.

kasvihaaveita
Cottage gardenin hempeitä sävyjä ilta-auringossa.

Lumikinosten vielä toistaiseksi hallitessa puutarhaa sitä näkee mielessään vaikka mitä laajentamismahdollisuuksia. Myöhemmin kotipihan totuus kyllä paljastuu, ja sitten harmittelen täyteen kasvaneita penkkejä ja tontin vastaan tulevia rajoja. Mutta JOS pihalta löytyisi vielä paikkoja, sinne olisi saatava ainakin näitä mahdottoman herkullisen värisiä tarhasalkoruusuja. ’Peaches and Dreams’, nimikin on jo täynnä hattaraa ja haaveita!

tarhasalkoruusu_peaches_and_dreams
Tarhasalkoruusu ’Peaches and dreams’, kuva Viherpeukalot.

Pioneja ei voi koskaan olla liikaa! Etupihan Itoh-pioni Julia Rose on osoittautunut loistavaksi perennaksi, sillä Itoh-pionit kukkivat pitkään ja ovat tanakkavartisia. Ne eivät siis vaadi tuentaa.

itohpioni-juliarose
Itoh-pioni ’Julia Rose’ kesäkuun loppupuolella.

Nyt haluaisin laajentaa pionivalikoimaa keltaisella pionilla. Keltainen väri on ollut omassa puutarhassa todella minimalistisessa osassa. Mutta se näyttää menevän loistavasti yksiin puutarhan hempeiden sävyjen kanssa. Lisäksi se olisi ihastuttava väriläiskä kesän kukkakimpuissa. Kuvan keltainen Itoh-pioni ’Sequestered Sunshine’ on kuvattu lomamatkalla, mutta Viherpeukaloiden valikoimasta löytyvä Itoh ’Barzella’ ainakin näyttää viihtyvän Suomen oloissa.

keltainen-pioni
Kepeä keltainen väri sopii hyvin yhteen puutarhan romanttisten sävyjen kanssa.

Tarhavärimintut ovat mahtavia perhos- ja pölyttäjämagneetteja. Oman puutarhan punaiset värimintut ovat aina tuntuneet hieman ”väärän” värisiltä, mutta ovat saaneet mennä siinä sivussa. Valkokukkainen tarhaväriminttu ’Schneewittchen’ pääsee kesällä mukaan pihan paraatipaikalle, niin helppoja, huolettomia ja kestäviä tarhavärimintut ovat.

kasvihaaveita
Punainen tarhaväriminttu elokuisessa puutarhassa.

Joko siellä on pyöritelty kasvihaaveita? Perennoja, pensaita tai keittiöpuutarhan erikoisuuksia? Oman unelmapuutarhan suunnittelu on mitä parhainta puuhaa kesää odotellessa!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

2 Kommentit

 1. Tarja K/Ruusu-unelmia ja villasukkia

  Kauniita kesään ajatuksia vieviä kuvia <3 Aamutelevisiossa sanottiin, että kevät on virallisesti alkanut. Nähtävästi kalenterin mukaan, sillä talvi on nyt kauneimmillaan. Täällä lunta on niin paljon, että menee pitkälle kevääseen, että nämä lumet ovat sulaneet. Tästä huolimatta olen pyöritellyt mielessäni kasvihaaveita ja tehnyt jo pieniä puutarhasuunnitelmia. Tänä aamuna etsin netistä ideoita isohkoista pensaista näkösuojaksi ja toki silmän iloksi. Nyt onkin hyvää aikaa suunnitella ja tutkia, kun kevättöiden alettua puuhaa riittää. Mahtavaa maaliskuuta sinulle!

  Vastaa
  • Marian hyötytarhassa

   Meilläkin on vielä lunta ihan reilusti. Toisaalta se antaa lisäaikaa haaveiluun ja suunnitteluun, mutta kyllä sitä jo sormet syyhyäisi myös puutarhatöiden pariin. Mukavia puutarhasuunnitelmia ja kevään odotusta sinulle!:)

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This