Valitse sivu

Ryhmäsamettikukka ’Strawberry Blonde’

Ryhmäsamettikukka ’Strawberry Blonde’

Samettikukat eivät ole männä vuosina olleet kärkipaikoilla omissa kesäkukkalistauksissani. Ihan kivoja joo, mutta moni muu kesäkukka on mennyt heittämällä niiden ohi. Kunnes vastaan tuli ryhmäsamettikukka ’Strawberry Blonde’. Sen kiehtova väritys pysäyttää puutarhassa käyskentelijän ja saa tutkailemaan kukkia tarkemmin.

samettikukka-nuppu

Samettikukat kukkivat pitkään ja runsaasti. ’Strawberry Blonde’ on matalahko lajike ja sen tiivis kasvutapa tekee niistä erityisen sopivia ruukkuihin ja esimerkiksi kukkapenkkien reunuskasveiksi. Samettikukilla on tärkeä rooli myös keittiöpuutarhassa, sillä ne karkoittavat tuholaisia. ’Strawberry Blonde’ ryhmäsamettikukka kukkii nyt niin ajankohtaisissa trendiväreissä. On aprikoosin sävyä, lohenpunaista, ruosteeseen vivahtavia värejä. Nuppujen katsellessa ei todellakaan tiedä mitä tuleman pitää.

ryhmäsamettikukka strawberry blonde

Samettikukat ovat suomalaisten kesäkukkaklassikoita, mutta olen itse mieltänyt ne vähän sellaisiksi tätikukiksi. Tosin näissä kaunokaisissa ei kyllä ole mitään tylsän tätimäistä! Muhkeat samettiruusut ovat yhtä kotonaan parvekkeen ruukkupuutarhassa kuin kasvimaallakin.

samettikukat-kasvimaalla

Ryhmäsamettikukka ’Strawberry Blonde’ kukkii runsaasti myös hieman kylmempänä ja sateisempana kesänä. Tiiviskasvuinen ryhmäsamettikukka on yllättävän sitkeä kasvi eikä hätkähdä ihan pienistä. Kuihtuneiden kukkien nyppiminen edesauttaa vielä runsaampaa kukintaa. Kesän aikana kasvista muodostuu herkullisia mättäitä, jotka ilahduttavat puutarhassa pitkälle syksyyn.

ryhmasamettikukka strawberry-blonde

Yksivuotiset samettikukat ovat helppoja ja nopeita esikasvatettavia. Siemenpussissa esikasvatusajaksi suositellaan maalis-huhtikuuta. Täällä kakkosvyöhykkeellä kylvän samettikukat yleensä huhtikuun loppupuolella. Kylvän siemenet hajakylvönä reilun kokoiseen laatikkoon (esimerkiksi sellaiseen neliönmalliseen irtokarkkirasiaan). Myöhemmin koulin taimet pieniin ruukkuihin. Lopulliselle kasvupaikalleen ne pääsevät hallanvaaran mentyä ohi.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This