Valitse sivu

NÄYTTÄVÄT SYYSLEIMUT OVAT PERENNOJEN KESTOSUOSIKKEJA!

NÄYTTÄVÄT SYYSLEIMUT OVAT PERENNOJEN KESTOSUOSIKKEJA!

Rakastetut syysleimut eli floksit (Phlox paniculata) ovat perennojen kestosuosikkeja vuodesta toiseen, eikä ihme. Nämä muhkeat loppukesän ja syksyn kaunottaret ovat lunastaneet paikkansa perennojen parhaimmistona pitkän ja näyttävän kukintansa ansiosta. Syysleimut puhkeavat loistoonsa ja ilahduttavat pitkälle syksyyn, kun muut puutarhan kasvit alkavat jo lopetella kukintaansa.

Näyttävät syysleimut (Phlox) ovat perennojen kestosuosikkeja
Syysleimujen muhkeasta kukinnasta saa nauttia keskikesästä syksyyn asti.

Iki-ihanat ja monikäyttöiset syysleimut ovat myös todella vaivattomia, kunhan perusasiat eli kasvuolot ovat kunnossa. Syysleimut viihtyvät tuoreessa, runsasmultaisessa, ravinteikkaassa maassa ja kukinta kestää pisimpään, kun istutat ne lievästi varjoisalle paikalle. Aurinkoisemmalla kasvupaikalla on erityisen tärkeää, että multaa on riittävästi juuriston suojana, jolloin myös kosteus säilyy tasaisesti. Syysleimuja kannattaa lannoittaa keväisin puutarhalannoitteella.

Hehkuvaa syysleimuloistoa Hollannista.
Hehkuvaa syysleimuloistoa Hollannissa.

Syysleimuja löytyy monissa eri valkoisen, vaaleanpunaisen, punaisen ja violetin sävyissä – täyteläisen majesteettisista sävyistä hieman hempeämpiin väreihin. Voimakkaan pinkit ja lilat kukat ovat katseenvangitseva näky puutarhassa kuin puutarhassa ja erityisesti valkoiset leimut houkuttelevat tuoksullaan luokseen perhosia, jolloin saat elävyyttä ja liikettä kukkapenkkiin. Kaksiväriset syysleimut hehkuvat kukkapenkeissä karkin lailla.

Syysleimut ovat elementissään omassa ryhmässään!
Yhdistelemällä syysleimulajikkeita keskenään sekä muiden perennojen kanssa, saat näyttävän ja monimuotoisen kukkapenkin!

Syysleimujen kasvukorkeus vaihtelee 30–150 cm värillä, lajikkeen mukaan. Istuttamalla eri korkuisia lajikkeita samaan ryhmään, saat luotua upeaa kerroksellisuutta. Matalia lajikkeita voidaan kasvattaa ruukuissa, joten pääset nauttimaan syysleimuloistosta myös terassilla ja parvekkeella.

Syysleimut ovat upea näky myös pensaiden edustalla.
Syysleimut ovat upea näky myös pensaiden edustalla.

Syysleimut ovat elementissään omassa ryhmässään sekä suuremmissa perennaistutuksissa – vierustovereiksi sopivat täydellisesti esimerkiksi punahatut ja kurjenpolvet. Yhdistelemällä leimuja muiden perennojen kanssa saat hehkuvan ja näyttävän kukkakeitaan!

Mikäli siis kaipaat puutarhaasi hehkua, näyttävää kukkaloistoa, raikasta tuoksua ja katseenvangitsevaa kauneutta, syysleimut ovat oikea valinta!

Tietoa kirjoittajasta

Viherpeukalot

Esittelemme blogissamme uusia tuttavuuksia ja vanhoja hyväksi koettuja lajeja. Annamme myös puutarhavinkkejä, joiden toivomme auttavan sinua puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This