Valitse sivu

Jättiverbena, verbena bonariensis

Jättiverbena, verbena bonariensis

Jättiverbena on aivan ihastuttava kesäkukka, joka sopii monenlaiseen tyyliin. Korkeanhuiskeana kaunottarena se istuu sekä romanttiseen cottage garden -puutarhaan että jykevän kivitalon kylkeen. Tuulessa heiluvat heinät ja taivasta kohti kurkottelevat jättiverbenat ovat herkullinen yhdistelmä nekin.

jattiverbena-sopii-monenlaiseen-tyyliin

Jättiverbenaa on saatavana jonkin verran valmiina taimina, mutta parhaiten saatavuuden varmistaa kylvämällä sen siemenestä. Kukka on hieman hankalan kasvin maineessa, mutta mielestäni aivan turhaan. Nopea kasvatettava tämä ei ole, sillä esikasvatusvaiheeseen kuuluu myös kylmäkäsittely. Näin helmikuun kynnyksellä onkin mitä parhain hetki aloittaa jättiverbenan esikasvatus.

jättiverbena-siemenet

Siemenet löysin Viherpeukaloiden verkkokaupasta. Siemenpussissa mainintaa siementen itävän epätasaisesti, joten näitä kannattaa kylvää ihan reilusti, jotta pettymystä ei tule heti alkumetreillä. Lisäksi jättiverbenat ovat haluttua tavaraa, eli mahdollisille ylimääräisille taimille löytyy varmasti ottajia!

jättiverbenan kylvö

Siemenet kylvetään hajakylvönä. Itse tykkään käyttää muovisia viinirypälerasioita, joissa on kansikin valmiina. Rasian pohjalla on reikiä, joten peitän pohjan palalla sanomalehteä, jottei multa hulahda läpi saman tien.

Multana käytin Kekkilän luonnonmukaista Kylvö- ja taimimultaa. Multa astiaan, kastelu ja siemenet hajakylvönä mullan pinnalle. Siemenet peitetään ohuelti mullalla, perliitiillä tai vermikuliitillä. Lopuksi kylvös sumutetaan vielä varovasti kosteaksi.

Ensin kylvöastiaa pidetään huoneenlämmössä noin viikko. Tämän jälkeen astia nostetaan jääkaappiin kylmäkäsittelyyn. Kylvös saa olla jääkaapissa 4-6 viikkoa, mutta sitä kannattaa kyllä tarkkailla säännöllisesti. Jos astiassa alkaa näkyä pieniä taimen alkuja, ne koulitaan 1 taimi per ruukku. Joskus olen koulinut ensimmäiset innokkaat jättiverbenan taimet jo ennen kylmäkäsittelyä.

Koulimisen jälkeen taimet sijoitetaan valoisaan paikkaan. Ja kosteus, se on kylvöjen kanssa tärkeää. Älä siis anna kylvösten kuivua missään vaiheessa! Myöhemmin taimet olisi hyvä latvoa, niin kasvi lähtee haaroittumaan ja kukkia tulee enemmän. Ennen ulosistutusta taimet vielä karaistaan, eli totutetaan taimet ulkoilmaan vähitellen.

Kun jättiverbena pääsee vauhtiin, se jatkaa kukintaansa pitkälle syksyyn. Tumman violetit kukat ovat upea lisä syyskesän puutarhassa. Jättiverbena on myös melkoinen perhosmagneetti!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This