Valitse sivu

Havukasvit – vehreyttä ympäri vuoden

Havukasvit – vehreyttä ympäri vuoden

Upea ruska alkaa pikku hiljaa hiipua ja piha näyttää joka päivä hieman paljaammalta. Nyt on havujen vuoro loistaa. Havukasvit ovat helppo tapa saada vehreyttä ja runsautta puutarhaan ympäri vuoden.

havukasvit_syyspuutarhassa
Ruskan väistyessä on havujen vuoro loistaa.

Äkkiseltään ajateltuna havukasvit ovat vihreitä, piste. Vaan havuissakin löytyy kauniita sävyjä limenvihertävistä siniharmaisiin, ja tummista heleän vihreisiin. Kokoamalla eri sävyisiä havuja yhteen saat todella näyttäviä ryhmäistutuksia. Havuilla luot vaivattomasti korkeueseroja ja vaihtelevaa muotokieltä puutarhaan.

sembramänty_syksy
Leikittele havujen kauniilla sävyeroilla.

Havut jäävät usein kesäaikaan muiden kasvien jalkoihin. Ne näyttäytyvät lähinnä vihreänä massana, mutta tälläkin on tärkeä tehtävä puutarhassa. Vihreä väri antaa upean taustan värikkäämmille kasveille. Näyttävät kukat tai syksyn ruska saavat ryhtiä takana olevasta vihreästä seinästä.

pesäkuusi-lamoherukka
Ruskan sävyt korostuvat vehreitä havuja vasten.

Nopeakasvuiset tuijat tarjoavat hyvää näkösuojaa ympäri vuoden. Ne ovat kauniita myös aidannekasveina. Helppohoitoiset tuijat poikkeavat monesta muusta havukasvista muun muassa siinä, että kuolleita oksia voi huoletta leikata. Kasvi uusiutuu tämänkin jälkeen. Hyödynnän syksyisin tuijia erilaisiin havutöihin. Kun pihassa kasvaa useampi tuuhea tuija, voi huoletta nipsaista havuja sieltä sun täältä.

timanttituija_alppiruusu
Nopeakasvuiset tuijat sopivat monenlaiseen pihaan.

Havukasvit viihtyvät ravinteikkaassa ja lievästi happamassa kasvualustassa. Havujen kaveriksi sopivat saman kasvuvaatimuksen omaavat kasvit, esimerkiksi ikivihreät alppiruusut eli rhodot. Kevätauringon kanssa kannattaa olla tarkkana. Maan ollessa vielä jäässä aurinko haihduttaa vettä neulasista, ja kasvi alkaa kärsiä kuivuudesta. Helpointa onkin suojata nuori taimi kevätauringolta.

havukasvit
Pienet havukasvit sopivat loistavasti ruukkuistutuksiin.

Istutan syksyisin pienikokoisia havukasveja ruukkuihin. Niillä saa kutsuvan sisäänkäynnin, eloa lasitetulle terassille ja led-valoilla höystettynä kivaa joulutunnelmaa. Keväällä siirrän talvesta selvinneet havut maahan kasvamaan. Aluksi kasvuvauhti tuntuu tuskallisen hitaalta, mutta joidenkin vuosien päästä sitä jo ihmettelee kookkaita havuja!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This