Valitse sivu

Syksyn ruukkuistutukset

Syksyn ruukkuistutukset

Syksyn ruukkuistutukset ovat meillä tänä vuonna sekoitus tuttuja ja perinteisiä syyskasveja, perennoja sekä uusia ihanuuksia. Lähtötilanne sisääntulon yhteydessä oli varsin karu, sillä muuttokonttimme ruukkuineen ja puutarhakalusteineen saapui Amerikasta vasta alkusyksystä. Pari viikkoa katselin ankeaa sisääntuloa, jonka jälkeen oli pakko päästä kasviostoksille. Ruukkujen värimaailma valikoitui terassilaudoituksen tumman pinnan sekä mielessä olevien kasvien mukaan.

syksyn-ruukkuistutukset

Ensin istutin viileän ja harmahtavan sävyn omaavia kasveja, sillä ajattelin näiden sopivan pitkälle syksyyn. Taustalla on rungollinen eukalyptus, oikealla hauskan väkkärä corokia eli kummituspuu ja sen vieressä harmaa calluna. Jotta koko homma ei olisi mennyt liian tasapaksuksi, mukaan väriä tuomaan pääsi aina yhtä ihana syysvuokko (Anemone ’Fantasy Cinderella’). Syysvuokon nukkaisessa pinnassa ja samettimaisen harmaassa callunassa on molemmissa jotakin kovin herkkää ja hienostunutta.

syysvuokko

Harmaata callunaa soisi näkevän myynnissä enemmänkin, sillä se on näyttävä kasvi myös yksittäin ruukussa. Pinta on lähitarkastelussa todella mielenkiintoinen ja pehmoisen näköinen.

hopeanvärinen-calluna

Perinteisempää syksyn ruukkuistutusta edustaa tämä eriväristen callunoiden, hopealangan, purppuranpunaisen keijunkukan (Heuchera ’Mulberry’) ja lankaköynnöksen yhdistelmä. Lankaköynnös on upea kasvi myös syksyllä, sillä se ehtii ryöpsähtää mukavan kokoiseksi lämpiminä syyspäivinä.

syksyn-ruukkuistutukset

Heti ulko-ovesta oikealle on pieni avoterassi, johon puolestaan kokosin lämpimiä sävyjä. Näin täytyy tehdä, kun ei osaa päättää mistä tykkää!

syksyn-ruukkuistutukset

En ehkä olisi iskenyt silmiäni vielä alkukesästä syyssädekukkaan (Gaillardia aristata ’Sunrita Red Yellow’), usein hankin kesäkukat violetin ja vaaleanpunaisen sävyissä. Mutta näin syksyn myötä tämä kolahti kovaa. Kerrassaan upeaa väri-ilottelua, täydellisesti ruskan sävyihin sopivaa. Syyssädekukka on kuulemma suhteellisen helppohoitoinen perenna, joka kukkii pitkään, aina pakkasten tuloon asti. Nuppuja ainakin on vaikka miten paljon!

loistosädekukka

Loppuun on vielä pakko hehkuttaa alennuspöydästä ostamiani isoja pallokrysanteemeja. Pahimmilla rankkasateilla olen työntänyt näitä hieman katoksen alle suojaan, mutta muuten ne ovat olleet avoterassilla. Oranssi väri harmaaseen ruukkuun ja mustaan terassiin yhdistettynä on värikäs, mutta silti moderni ja ryhdikäs kombo.

oranssi-pallokrysanteemi

Kaikki kuvissa näkyvät kasvit olen hankkinut Viherpeukaloiden puutarhamyymälästä Valkealasta. Osa kasveista päätyy nyt lokakuussa uuteen perennapenkkiin ja silloin syksyn ruukkuistutukset täydentyvät erilaisilla havuilla. Tuijat, sypressit ja pienet kartiovalkokuuset tuovat tullessaan sitten jo ripauksen joulufiilistä. Ja pimeän lisääntyessä lisätään tietenkin myös lyhtyjä. Puutarhamyymälä on vielä auki, eli hyvin ehtii täydennellä ruukkuistutuksia.

Värikästä lokakuuta!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This