Valitse sivu

Haaveilua hyötykasveista

Haaveilua hyötykasveista

Viime postauksessa haikailin kevään ja kukkaloiston perään pakkasen paukkuessa nurkissa. Nyt puutarhan lumikerros on jo alkanut lupaavasti ohentua, kiitos plussakelien ja satunnaisten vesisateiden. Vielä ei ole maata näkyvissä, mutta hyötykasveista haaveilu on jo täydessä vauhdissa.

lehtikaali ruukkukasvatus

Hyötykasveja kannattaa hyödyntää monipuolisesti pienessäkin pihassa. Puutarhassa ei tarvitse olla erillistä vihannes-, marja- ja hedelmätarhaa, vaan hyötykasveja voi viljellä myös niiden koristearvoa hyödyntäen. Näin pieneen pihaan saa näyttävyyttä ja satoa samasta paketista.

hyötytarha ruukussa

Monet hyötykasveista sopivat kasvatettavaksi myös ruukuissa. Mikäs sen ihanampaa kuin kerätä marjoja aamupuuron suoraan terassilta tai parvekkeelta. Esimerkiksi jatkuvasatoinen amppelimansikka on kaunis ja rehevä koristekasvi ja tarjoaa herkkuja koko kesän.

mansikkaruukku terassi

Itse ihastuin Viherpeukaloiden uuteen ’Purple Opal’ amppelikarhunvadelmaan. Karhunvadelman näyttävät mustat marjat ovat paitsi meheviä, myös aivan täydellisiä kakkujen ja muiden leivonnaisten koristeluun. Tämä piikitön amppelikasvi sopii erilaisiin ruukkuistutuksiin sellaisenaan tai muiden hyötykasvien ja kesäkukkien kaveriksi.

ampellikarhunvadelma
Amppelikarhunvadelman ’Purple Opal’ / Viherpeukalot

Purppura oli viime kesän hittivärejä hyötypuutarhassa ja jatkaa yhä voittokulkuaan. Olisi upeaa päästä kokeilemaan violetin väristä ’Erasmus’ parsaa. Se kohauttaisi varmasti ruokapöydässä! Parsa on monivuotinen vihannes, mutta sen rauhallinen kasvutahti vaatii kyllä kärsivällisyyttä kasvattajaltaan. Siksipä keväällä puhkeavien nuorien versojen näkyminen on aina yhtä suuri juhlahetki.

violetti parsa erasmus
Violetti parsa ’Erasmus’ / Viherpeukalot

Itselleni juuri hyötykasvit on kaikkein lähinnä sydäntä (ja suuta). Haluaisin kokeilla keltaisia kirsikoita, uusia pensasmustikkalajikkeita, erilaisia viiniköynnöksiä. Muun muassa. Suomen kesässä ehtii kasvaa yllättävän paljon yllättäviäkin asioita!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This