Helppoa ja hyvää
Kesäkurpitsa näyttää olevan varma valinta, oli keli mikä tahansa. Ei täällä nyt ihan viimevuotiseen huippusatoon ole päästy, mutta syötävää on riittänyt tänäkin kesänä. Myös naapureille. Kesäkurpitsa on antoisa kasvi, sillä se on helppo kasvattaa, runsassatoinen ja sopii moneen. Ruoanlaittoon, leivontaan, säilöntään.
Seinustapuutarhan Kasvumaa-säkissä kasvaa kolme ’Patio Star F1 Hybrid’ kesäkurpitsaa. Lajike on kehitetty erityisesti ruukkukasvatukseen. Satoa on tullut mukavasti, mutta kastelun kanssa on oltava tarkkana. Lehdet peittävät säkin niin tehokkaasti, että sadevesi ei tunnu löytävän perille.
Laatikkopuutarhassa rehottaa isolehtinen ’Latino F1’ kesäkurpitsa. Ehdin jo vähän kauhistella lehtien kokoa ja epäilin liian tujua multaa, mutta siemenpussin mukaan suuret lehdet torjuvat hyvin rikkaruohoja. Tämä kuva on heinäkuun alkupuolelta, nyt lehdet riippuvat jo pitkälle käytävän yli.
Myös kukat ovat varsin näyttävät!
Ja itse hedelmä on veikeän raidallinen.
Sadon kypsymistä sen sijaan antaa odottaa valkoinen kesäkurpitsa, jota kutsuttiin siemenpussissa myös ufokurpitsaksi. Kasvatin näitä kaunokaisia ensimmäisen kerran viime kesänä. Ruoan lisäksi kaunishedelmäinen ufokurpitsa sopii hienosti myös koristeeksi syksyisiin asetelmiin.
Kesäkurpitsasuosikkimme (kesäkurpitsakakkujen ja kesäkurpitsa-suklaamuffinssien lisäksi tietenkin!) on täytetyt kesäkurpitsat. Nämä uunissa juustokuoren alla muhineet ja mukavan mausteiset kesäkurpitsat ovat ihanan helppoa herkkuruokaa. Suurin osa aineksista löytyy omalta kasvimaalta ja jauhelihakin on appiukon metsästämästä hirvestä. Todellista lähiruokaa siis!
TÄYTETYT KESÄKURPITSAT
kesäkurpitsaa
sipulia
valkosipulia
tuoretta chiliä
jauhelihaa
tuorejuustoa tai ranskankermaa
timjamia (tuoretta tai kuivattua)
ripaus suolaa ja mustapippuria
juustoraastetta
aurajuustoa
- Halkaise huuhdellut kesäkurpitsat pituussuunnassa. Koverra kurpitsojen sisusta lusikalla. (Pienemmistä voit käyttää sisuksen täytteeseen, kookkaista kesäkurpitsoista koverran puumaisen sisuksen pois). Esikypsennä kesäkurpitsoja leivinpaperin päällä uunipannulla 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia.
- Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipulit. Poista halutessasi chilistä siemenet ja hienonna chili.
- Ruskista jauheliha. Lisää sipuli, valkosipulit ja chili (+kesäkurpitsojen sisus). Kuullota hetki.
- Lisää tuorejuusto / ranskankerma. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.
- Jaa täyte esikypsennettyjen kurpitsaveneiden päälle. Ripottele päälle juustoraastetta ja aurajuustomurua. Paista 225 asteessa noin 25-35 minuuttia, kesäkurpitsojen koosta riippuen.