Valitse sivu

Pölyttäjiä houkuttelevat koristekasvit

Pölyttäjiä houkuttelevat koristekasvit

Aikaisemmin ilmestyneessä blogipostauksessa esiteltiin keittiöpuutarhan hyviä pölyttäjäkasveja (klikkaa tänne). Nyt keskitytään puutarhan koristekasveihin. Pienellä suunnittelulla ja oikeanlaisilla kasvivalinnoilla saat puutarhan, joka houkuttelee hyödyllisiä hyönteisiä keväästä syksyyn. Pölyttäjiä houkuttelevat erityisesti kauniit ja tuoksuvat kukat, joten iloa riittää sekä pölyttäjille että puutarhurille.

Monipuolinen ja monimuotoinen puutarha on ympäristöteko. Olemme monella tapaa riippuvaisia pölyttäjien tekemästä onnistuneesta pölytyksestä ihan maailmanlaajuisestikin. Jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon ja toteuttaa pölyttäjäystävällisen puutarhan. Pölyttäjät ovat myös kotipuutarhurin tärkeitä apulaisia. Kun puutarhasta löytyy runsaasti kukkivia mesikasveja läpi kasvukauden, pölyttäjille riittää ravintoa varhaisesta keväästä syksyyn.

monimuotoinen-puutarha-pölyttäjät
Monimuotoinen puutarha on ympäristöteko.

Kiinnitä huomiota pölyttäjiä houkutteleviin kasveihin jo varhain keväällä. Esimerkiksi krookukset ja scillat eli idänsinililjat tarjoavat runsaasti siitepölyä. Auringossa kylpevä krookusmätäs ja sieltä kuuluva tasainen surina ovat kevään parhaita merkkejä.

kevatkukkijat_tarkeita_polyttajille
Tarjoa tärkeää ravintoa puutarhan pölyttäjille jo varhain keväällä.

Touko-kesäkuussa kukkiva sammalleimu on pölyttäjäystävällisen puutarhan helppoja kasveja. Kauniiksi leviävä kukkamatto viihtyy aurinkoisella ja kuivahkolla kasvupaikalla. Se on näyttävä ja kestävä kasvi esimerkiksi kivikkoryhmiin tai haastavaan rinteeseen.

sammalleimu-houkuttelee-polyttajia
Pölyttäjiä houkuttelevat kauniit ja tuoksuvat kukat. Sammalleimu on suosittu perenna.

Useat perinneperennat ovat todella hyviä ravintokasveja pölyttäjille. Kasvit ovat vähään tyytyväisiä, helppoja ja kukkivat pitkään. Esimerkiksi myskimalva kasvaa nopeasti pensasmaiseksi. Se ilahduttaa puutarhassa heinäkuun alusta aina syyskuulle asti.

pölyttäjiä houkuttelevat
Monet perinneperennat ovat hyviä ravintokasveja pölyttäjähyönteisille.

Myös yksivuotiset kesäkukat ovat pörriäisten suosiossa. Esimerkiksi orvokki, jättiverbena, laventeli, auringonkukka ja kehäkukka houkuttelevat pölyttäjiä pitkin kesää.

pölyttäjiä-houkuttelevat
Näyttävät auringonkukat ilahduttavat loppukesän pölyttäjäpuutarhassa.

Loppukesän perennoissa käy melkoinen kuhina, kun sekä kimalaiset, mehiläiset että perhoset lentävät kukasta kukkaan. Muun muassa maksaruohot, punahatut ja syysleimut tarjoavat ruokaa syksyyn asti.

isomaksaruoho-loppukesä-pölyttäjähyönteiset
Syyskesällä kukkiva komeamaksaruoho on erityisesti perhosten mieleen.

Juuri nyt kukkiva syyshortensia ’Grandiflora’ täyttyy toistuvasti perhosista. Muita perhosten suosimia koristepensaita ovat esimerkiksi syreenit, jasmikkeet ja perhosangervot.

syyshortensia-polyttajahyönteiset
Monet koristepensaat houkuttelevat pölyttäjähyönteisiä.

Pölyttäjiä houkuttelevat koristekasvit tuovat puutarhaan näköä, iloa ja tarjoavat hyvät olosuhteet höydyllisille hyönteisille. Oli puutarha sitten pieni tai suuri, valitse kasvit niin, että kukkivaa löytyy läpi kesän.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This