Valitse sivu

Pölyttäjäkasveja keittiöpuutarhaan

Pölyttäjäkasveja keittiöpuutarhaan

Valitsemalla pölyttäjäkasveja keittiöpuutarhaan varmistat runsaan sadon, ja tarjoat samalla tärkeille pölyttäjähyönteisille ravintoa. Puutarhurille pölytystä vaativat hyötykasvit tuovat iloa sekä kukkiessaan että sadon valmistuttua.

punaherukka_pölyttäjäkasveja_keittiöpuutarha
Rungollinen punaherukka on myös kaunis koristekasvi. Se sopii erityisen hyvin pieneen pihaan.

Marjasadosta tulee runsas, jos pölytys onnistuu kukinnan aikaan. Kylmä ja tuulinen sää pitää pölyttäjähyönteiset loitolla. Usein myös halla voi vaurioittaa aikaisin kukkivien marjojen kukintaa. Satoa saadaan kuitenkin joka vuosi, toisina vuosina vain huomattavasti runsaammin.

Rungolliset herukat ovat hyötykasveja, mutta ilahduttavat myös koristekasveina. Ne sopivat erityisen hyvin pieneen pihaan, sillä pikkuista puuta muistuttavan herukan alle on helppo istuttaa muitakin kasveja. Näin pieneen tilaan saadaan runsautta ja silmää miellyttäviä korkeuseroja.

pölyttäjäkasveja
Suurikukkainen karhunvadelma houkuttelee pölyttäjä kauempaakin.

Herkullinen karhunvadelma on loistava mesikasvi. Suurehkot kukat ovat avoimia ja pölyttäjien helposti saatavilla. Valkoisena kukkiva karhunvadelma on näyttävä näky, eikä se jää huomaamatta pölyttäjiltä tai puutarhurilta. Karhunvadelma kukkii toisen vuoden versoilla. Yleensä kasvi aloittaa kukinnan kesäkuussa, jolloin se on turvassa pahimmilta hallaöiltä.

Karhunvadelmat viihtyvät suojaisalla kasvupaikalla ja kasvavat rennon köynnösmäisesti. Ne voi ohjata kasvamaan säleikköön seinustalle tai rakentaa ympärille pensaskehikon. Karhunvadelma ’Sonja’ ehtii tuottaa runsaan sadon Suomen kesässä. Sen tummat ja kiiltävät marjat ovat aurinkoisen kesän jälkeen erityisen aromikkaita.

hedelmäpuut-pölyttäjäkasvit
Erilaiset hedelmäpuut ovat loistavia pölyttäjäkasveja.

Erilaiset hedelmäpuut ovat varma tapa kutsua pölyttäjiä keittiöpuutarhaan. Hedelmäpuut viihtyvät lämpimillä ja tuulensuojisilla kasvupaikoilla, jolloin myös kevään ja kesän taitekohtaan ajoittuva kukinta on paremmassa suojassa kylmältä ja viimalta.

kesäkurpitsan-kukat_pölyttäjähyönteiset
Kesäkurpitsasato vaatii onnistuneen pölytyksen.

Kurpitsojen suuret ja avonaiset kukkaset houkuttelevat pölyttäjiä. Mutta kurpitsat myös tarvitsevat pölyttäjähyönteisiä, sillä hedelmät eivät muodostu ilman onnistunutta pölytystä. Kylmänarka kurpitsakasvusto kannattaa suojata alkukesällä kasvuharsolla, sillä se varastoi lämpöä. Ota kuitenkin harso pois, kun kukat avautuvat, jotta hyönteispölytys onnistuu.

Monet yrteistä ovat loistavia pölyttäjäkasveja. Ne kukkivat pitkään heinä-elokuussa. Yrttien kasvatus onnistuu niin pienellä parvekkeella ruukuissa kuin kasvihuoneessakin tai perinteisellä kasvimaalla. Yrttien kukat ovat kauniita myös kesän kukkakimpuissa.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This