Makean maukkaat viinirypäleet omasta puutarhasta
Miten ihanaa olisikaan poimia herkulliset ja makean maukkaat viinirypäleet omasta puutarhasta? Se on mahdollista, myös meillä Suomessa! Viiniköynnösten kasvattaminen voi vaatia alkuun hieman kärsivällisyyttä, mutta se palkitaan. Oikeilla lajikkeilla, oikeanlaisella kasvupaikalla ja hyvällä hoidolla pääset nauttimaan herkullisesta ja runsaasta sadosta.
Ensimmäisinä vuosina viiniköynnökset tarvitsevat kastelua ja huolenpitoa, mutta kun taimet juurtuvat kunnolla ja vahvistuvat, selviät lähinnä vuosittaisilla kasvua hillitsevillä leikkauksilla. Liian rehevä kasvu nimittäin pienentää rypäleiden sekä sadon kokoa. Myös terttuja kannattaa harventaa, vaikkei raaskisikaan, sillä tällöin rypäleet kypsyvät paremmin ja tulevat makean aromikkaiksi.
Viiniköynnökset soveltuvat myös ruukkukasvatukseen
Viiniköynnöksen kasvatus onnistuu parhaiten kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella/terassilla, aurinkoisella seinustalla, talvenkestävimmät lajikkeet talvehtivat kyllä mainiosti myös ulkona. Viiniköynnös on hyvä istuttaa kohopenkkiin ja mahdollisimman syvälle, ravinteikkaaseen, humuspitoiseen ja vettäläpäisevään hiekkamultamaahan. Mitä syvemmällä juuret ovat, sitä paremmin se talvehtii. Taimet kannattaa tukea säleiköllä tai tukikepeillä. Ensimmäisenä talvena kasvusto on hyvä suojata esimerkiksi pakkasharsolla, säkkikankaalla tai havuilla.
Kasvatus onnistuu myös ruukussa! Ruukkukasvatuksessa huomioitavaa on, että ruukku on riittävän iso ja multatilaa runsaasti. Ruukun halkaisijan tulisi olla jopa 50 cm tai vaikka enemmänkin – talvehtiminen onnistuu sitä paremmin, mitä suurempi ruukku on. Jos ruukun pohjassa ei ole reikiä, kannattaa ruukku salaojittaa ruukkusoralla, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Ruukun voi eristää talveksi esimerkiksi styroksilla tai ruukun voi viedä viileään kellariin talvehtimaan.
Herkullista satoa ja elinvoimaista rehevyyttä
Lajikkeita löytyy runsaasti ja rypäleiden värit vaihtelevat vihreän, sinisen ja punaisen sävyissä. Yksi ehdoton suosikki on talvenkestävä ’Zilga’, jonka sinisten hedelmien herkullinen maku muistuttaa mustikkaa. ´Somerset Seedless´ taas on talvenkestävin Suomessa viljeltävistä siemenettömistä viiniköynnöksistä. Sen purppuranpunaiset rypäleet ovat todella mehukkaat.
Makean aromikkaat rypäleet ovat todellista herkkua sellaisenaan, mutta voihan niistä toki valmistaa myös viiniä, mehua tai kuivattaa rusinoiksi – mahdollisuuksia on monia. Maukkaan ja runsaan sadon lisäksi viiniköynnökset ovat myös todella kauniita ja nopeakasvuisia koristekasveja, joilla saat näyttävän vehreää ja elinvoimaista rehevyyttä.
Kasvata sinäkin itse upeat viiniköynnökset ja poimi herkulliset viinirypäleet omasta puutarhasta!