Valitse sivu

Säleikkövilliviini – vehreyttä ja näkösuojaa

Säleikkövilliviini – vehreyttä ja näkösuojaa

Vehreä säleikkövilliviini on hyvä kasvivalinta, kun toiveissa on saada näkösuojaa puutarhaan. Muutamana ensimmäisenä vuonna säleikkövilliviiniä voi täydentää yksivuotisilla köynnöskasveilla. Vauhtiin päästyään säleikkövilliviini luo tiiviin ja näyttävän seinämän, joka tuo upeaa rehevyyttä pieneenkin puutarhaan.

näsösuojaa-terassille
Säleikkövilliviini tarjoaa hyvän näkösuojan.

Meillä terassin päätyyn rakennettiin aikoinaan pergolaseinämä, sillä terassin oleskelualueelta oli suora näkymä naapurin avoimelle pihalle. Nykyään seinämä tarjoaa yksityisyyttä yllin kyllin. Jos villiviinin kanssa ei ole tarkkana, köynnöksen kehystämä portti muuttuu äkkiä hobitti-kokoiseksi. Kevennän köynnöstä tästä kohtaa aina keväisin, tarvittaessa myös kasvukauden aikana.

portti-puutarhaan
Säleikkövilliviinin avulla voi jakaa puutarhan eri tiloja.

Säleikkövilliviinin täyttämä pergolaseinämä rajaa terassin vieressä olevan keittiöpuutarhan kivasti omaksi osiokseen. Villiviiniseinämä luo tilaan vehreät raamit ja yhdistää samalla kasvihuoneen tähän kokonaisuuteen. Rehevä köynnös kurkottelee kohti ansaria ja suo sinne samalla tervetullutta varjosta.

villiviini-pergolaseinämä
Säleikkövilliviini tarvitsee tukirakenteen kiivetäkseen.

Syksyn tullen säleikkövilliviini saa upean syysvärityksen. Lehtien syysväritys riipuu täysin käsillä olevasta säästä. Väriloisto pääsee parhaiten oikeuksiinsa syksyn ollessa pitkä ja aurinkoinen, sillä ensimmäiset pakkaset tiputtavat lehdet armotta.

säleikkövilliviini-syysväri
Villiviinin lehdet alkavat punertua syyskesällä.

Säleikkövilliviinit viihtyvät parhaiten aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Villiviini ei tarvitse säännöllistä leikkausta, mutta vanhan villiviinin kasvua voi halutessaan rajoittaa. Paras leikkuuajankohta on keväällä, ennen silmujen puhkeamista.

säleikkövilliviini-syysväri
Punaisena loistava villiviini on syyspuutarhan kaunistus.

Säleikkövilliviinin punainen väriloiste kruunaa syksyisen puutarhan. Villiviini tekee myös pienet sinimustat marjat, mutta syöntiarvoa marjoilla ei ole. Koristeelliset marjatertut ovat kuitenkin kauniita esimerkiksi syksyisissä kukka-asetelmissa.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This