Valitse sivu

Vanhanajan pelargonit

Vanhanajan pelargonit

Pelargoni on vuodesta toiseen suomalaisten suosituin kesäkukka. Moni ajattelee ensimmäiseksi mummon ikkunalaudalta tuttua punakukkaista kasvia, mutta oikeasti pelargonien suku on tavattoman laaja ja monipuolinen. Niin sanotut vanhanajan pelargonit ovat hieman korkeampia ja kookkaampia kuin perinteiset pelargonit. Viherpeukaloiden valikoimasta löytyy tänä vuonne neljä erilaista vanhanajan pelargonia.

vanhanajan-pelergonit

Itse olen kovasti ihastunut ’Apple Blossom’ ruusunnuppupelargoniin. Sen kukinto on tiivis ja väri kerrassaan herkullinen! Omenenvihreä sävy sopii täydellisesti vaaleanpunaisen kanssa.

Toinen tuttu lajike vanhanajan pelargoneista on tulppaanipelargoni ’Emma’. Se muodostaa tiiviitä, nuppumaisia kukintoja. Kuin minikokoisia tulppaaneja.

tulppaanipelargoni-emma

Uusia tuttavuuksia ovat sen sijaan tämän vuoden valikoimista löytyvä ruusunnuppupelargoni ’Kronprinsesse Mary’. Sen kukat ovat hohtavan valkoiset. Kerrannaiset kukat muistuttavat ruusun nuppuja.

ruusunnuppupelargoni_kronprinsessa_mary
Ruusunnuppupelargoni Kronprisesse Mary / Viherpeukalot

’Red Rosebud’ ruusunnuppupelargonin kukat puolestaan muodostavat pallomaisen kukinnon, joka hehkuu ruusunpunaisena.

ruusunnuppupelaroni_red_rosebud
Ruusunnuppupelargoni Red Rosebud / Viherpeukalot

Mitä vanhanajan pelargonit sitten tarkoittavat? Niillä viitataan yleensä pitkän perinteen omaaviin lajikkeisiin. Nämä tekevät aina aika ajoin ”uutta tulemista”.

Vanhanajan pelargonit sopivat hienosti yksittäiskasveiksi ruukkuihin. Valitse itsellesi mahdollisimman pensasmainen kasvi, niin siitä kasvaa kaunis ja tuuhea yksilö.

ruusunnuppupelargoni-apple-blossom

Pelargonit kukkivat kauniisti koko kesän, kunhan muistaa pari perusasiaa. Kuihtuvat kukat ja kellastuvat lehdet kannattaa nyppiä säännöllisesti pois. Pelargonit ovat myös melkoisia ravinnesyöppöjä. Ne hyötyvät säännöllisestä lannoituksesta. Pelargonit pitävät auringosta ja selviävät myös paahteesta. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Pelargonit, erityisesti kerrannaiset lajikkeet, viihtyvät parhaiten sateelta suojassa.

Pelargonien suosiota on helppo ymmärtää, sillä ne sopivat helppohoitoisina myös vähemmän kokeneelle puutarhurille. Toisaaltaan laaja suku ja iso lajikirjo tarjoavat mielenkiintoa ja haasteita jo pitempään harrastaneille.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

2 Kommentit

 1. Kaupunkilaistyttö

  Hienoa, että postaat pelargoneista. Olisi kuitenkin kiva, jos käyttäisit pelargoneista niiden oikeita lajikenimiä, etkä tukkujen käyttämiä lyhenteitä.
  Appleblossom on oikeasti ’Appleblossom Rosebud’ ja Emma on oikeasti ’Emma från Bengtbo’.

  Appleblossomeja on paljon erilaisia: Appleblossom rosebud, Westdale appleblossom, Appleblossom Orbit, Ungarisk Appleblossom, Happy Appleblossom, Appleblossom Maverick, Exotica Appleblossom, Super cascade Appleblossom, Border Appleblossom…

  Myös Emmoja on useita…

  Vastaa
  • Marian hyötytarhassa

   Hei,

   Kiitos paljon palautteestasi! Ihan alkuun täytyy myöntää, etten ole pelargoniasiantuntija. Olen tässä Viherpeukalot blogissa käyttänyt heiltä ostetetuista tai heillä myynnissä olevista pelargoneista Viherpeukaloiden sivuilta löytyviä kauppanimiä. Hienoa, jos olisikin tiedossa noin tarkat lajikenimet!

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This