Valitse sivu

Keittiöpuutarhasuunnitelmia

Keittiöpuutarhasuunnitelmia

Täällä Kaakkois-Suomessa on yhä kunnon kinokset ja yötkin vielä pakkasella. Viikonlopun visiitti Lounais-Suomeen kuitenkin osoitti, että toisella puolella Suomea kevät on jo pitkällä! Niin pitkällä, että lunta sai ihan suurennuslasilla tiirailla. Sekös sai sormet syyhyämään! Nyt pää pursuaa keittiöpuutarhasuunnitelmia ihan urakalla.

Toki keittiöpuutarhasuunnitelmia on tehty jo alkuvuodesta ja kylvöjäkin on aloitettu, kinoksista huolimatta. Aloitin puutarhavuoden jättiverbenan kylvöllä, jota istutan aina perennapenkkien lisäksi myös keittiöpuutarhaan. Jättiverbenan esikasvatus suositellaan aloitettavaksi jo tammikuussa. Kasvi on tuskallisen hidaskasvuinen, mutta kukkii sitten syksyllä todella pitkään. Aion vauhdittaa jättiverbenan kukintaa myös valmiilla taimilla. Helppohoitoisen ja korkeakasvuisen jättiverbenan taimia ollut hieman huonosti saatavilla, mutta nyt niitä näyttää löytyvän ainakin Viherpeukaloiden verkkokaupasta.

jattiverbena-keittiopuutarha
Korkeakasvuinen jättiverbenana kukkii pitkälle syksyyn.

Myös tomaatit olen kylvänyt tässä vaiheessa maaliskuuta. Chilit sen sijaan ostan aina valmiina taimina. ’Medina’ on jo entuudestaan tuttu ja hyväksi havaittu lajike, sen kaverina ajattelin tänä kesänä testata oranssia ’Orange Spice’ chilipaprikaa.

keittiöpuutarhasuunnitelmia
Tomaattien esikasvatus on palkitsevaa puuhaa.

Ruukkupuutarhaan pääsee ainakin patiomunakoiso ’Patio Baby’. Sen tiiviin pensastava kasvutapa sopii erityisen hyvin parvekkeelle ja terasille. Lisäksi purppuranvioletit munakoisot ova tavattoman kauniita. Ruukussa oleva munakoiso menee vaikka eksoottisemmasta (ja maukkaammasta!) koristekasvista.

keittiöpuutarhasuunnitelmia-munakoiso-ruukussa
Munakoison kasvatus onnistuu hienosti myös parvekkeella tai terassilla.

Siirsin viime keväänä täysin väärässä paikassa kasvaneen viinirypäleköynnöksen valtaisaan ruukkuun seinustalle. Hellekesänä kasvi teki runsaan sadon, siirrosta huolimatta. Mutta nyt jännittää, onko kasvi selvinnyt talvesta? Vielä en ole uskaltanut kovin tarkkaan tutkailla. Peukut pidetään pystyssä viimeiseen asti.

viinirypäle-ruukussa
Viinirypäleet rakastivat viime kesän lämpöä.

Mutta sellaista tämä puutarhanhoito on: kokeiluja, onnistumisia, takapakkeja. Epäonnistumisista voi toki aina syyttää säätä. Tai puutarhan pitkähampaisia vierailijoita. Onnistuminen taas on yksinomaan taitavan puutarhurin ansiota!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This