Valitse sivu

Amppelitomaatti – iloa pieneen tilaan

Amppelitomaatti – iloa pieneen tilaan

Amppelitomaatti tuo iloa ja makua pieneen tilaan. Erilaiset roikkuvat amppelit moninkertaistavat esimerkiksi parvekkeen viljelymahdollisuudet. Kun pinta-ala on kortilla, kannattaa tilaa hahmottaa aina myös korkeussuunnassa.

amppelitomaatti
Pienellä parvekkeella tai terassilla tilaa on hyvä hahmottaa myös korkeussuunnassa.

Helpoimmalla pääsee ostamalla valmiin tomaattiamppelin. Useimmiten tarjolla on punaisia tai keltaisia kirsikkatomaatteja. Toki amppelitomaatin voi tehdä myös itsekasvattamistaan taimista ja yhdistellä amppeliin eri värejä ja lajikkeita. Myös erilaiset pensastomaatit ovat kasvutavaltaan kompakteja ja sopivat erityisen hyvin pieneen tilaan.

Amppelitomaatit saavat versoilla vapaasti, eli niiden varkaita ei tarvitse poistaa. Varkaat ovat tomaatin lehtihankoihin kasvavia ylimääräisiä sivuversoja.

amppelitomaatin-varkaita-ei-poisteta
Amppelitomaatista ei tarvitse poistaa ”varkaita”.

Tomaatit rakastavat lämpöä, joten valitse myös amppelitomaatille mahdollisimman aurinkoinen kasvupaikka. On tärkeää muistaa, että amppelissa multatila ei ole erityisen suuri, joten varaudu kastelemaan tomaatteja runsaasti. Yhtä tärkeää on huolehtia lannoituksesta. Riittävällä lannoituksella amppelitomaatin satokausi jatkuu pitkälle syksyyn. Esimerkiksi erilaiset lannoitepuikot ovat varsin käteviä amppeli- ja ruukkukasvatuksessa oleville tomaateille.

Hyvinkasteltu ja satoa kantava amppeli käy äkkiä painavaksi. Huolehdi siis tarpeeksi jämäkästä kiinnityksestä. Kiinnitä myös huomiota työskentelykorkeuteen. Jos amppeli kiikkuu aivan katonrajassa, on sen kastelu ja hoito haastavaa.

Kompaktin amppelitomaatin etuja on siirreltävyys. Jos kesä kuluu mökkeillessä, amppelitomaatti on helppo napata matkaan mökille lähtiessä. Sato seuraa puutarhuria, eikä silloin tarvitse murehtia paahteisen parvekkeen lomakastelusta.

amppelitomaatin-istutus-korkeaan-ruukkuun
Amppelitomaatin voi myös istuttaa korkeaan ruukkuun.

Itse olen vähän laiskemmanpuoleinen kastelija, eli sadon varmistamiseksi istutan amppelitomaatteja myös korkeaan ruukkuun. Mitä suurempi multatila, sitä pidempään kasvualusta pysyy kosteana. Korkeasta ruukusta on kiva napsia satoa pikku hiljaa kypsymisen työtä, vieressä istuskellen.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This