Valitse sivu

Avomaankurkku – taattua satoa

Avomaankurkku – taattua satoa

Avomaankurkku on yksi lemppareitani keittiöpuutarhassa. Se on sekä satoisa että helppo hyötykasvi. En tiedä, miksi en ole ikinä innostunut kasvihuonekurkkujen kasvatuksesta. Ehkäpä siksi, että pienehkö ansarimme on pyhitetty erilaisille tomaateille. Avomaankurkku on aina antanut kivasti satoa kasvilavoissa taivasalla, oli kesäkeli millainen tahansa.

avomaankurkun-siemenkasvatus
Avomaankurkkujen siemenkasvatus on palkitsevaa puuhaa.

Avomaankurkun valmiita taimia on runsaasti tarjolla puutarhamyymälöissä. Mutta myös esikasvatus on varsin helppoa ja palkitsevaa puuhaa, sillä siemenet itävät nopeasti ja kasvutahti on hurja.

Suosin itsepölytteisiä eli partenokarppisia lajikkeita. Näitä ovat mm. nyt kasvatuksessa olevat ’Profi F1’. Kun lajike on itsepölytteinen, se tekee vain emikukkia. Toisin sanoen kukan ei tarvitse pölyttyä tuottaakseen satoa, vaan hedelmät kehittyvät ilman pölytystä.

avomaankurkku-taimi
Avomaankurkut ovat nopeakasvuisia ja niiden esikasvatusaika on lyhyt.

Avomaankurkkujen esikasvatusaika on lyhyt. Kylvän siemenet toukokuun loppupuolella, muutama viikko ennen varsinaisen kasvukauden alkua. Kurkkujen itämisprosentti on hyvä, joten kylvän aina yhden siemenen per esikasvatusruukku. Taimet saavat kasvaa ja kehittyä ansarin suojissa. Kurkku on arka kylmälle, eli yölämpötilojen kanssa tulee olla tarkkana. Siirrän taimet kasvulaatikoihin kesäkuun puolen välin kieppeillä. Lisäksi suojaan kasvuston alkuvaiheessa hallaharsolla.

avomaankurkun-kasvatus-kasvatussäkissä
Avomaankurkkujen kasvatus onnistuu hyvin myös valmiissa kasvatussäkeissä.

Avomaankurkut viihtyvät valoisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Se on janoinen kasvi, joten huolehdi kastelusta. Tosin jatkuvasti märkä maa vaurioittaa kurkun juuristoa. Avomaankurkut tarvitsevat myös tilaa, sillä niistä ei poisteta versoja. Satoa korjatessa on hyvä kurkkia myös lehtien alle, sillä sinne jää aina kurkkuja piiloon. Jos kurkku pääsee kasvamaan kovin isoksi ja vihreä väri alkaa muuttua kellertäväksi, kurkku on jo muuttunut maultaan huonoksi.

avomaankurkku-kasvatus-lavaviljely
Varaa riittävästi tilaa avomaankurkun kasvatukseen. Kasvustoa voi tilan puuttuessa myös ohjata ylöspäin.

Satoa voi napsia sitä mukaan kuin kurkkuja ilmestyy. Avomaankurkut sopivat loistavasti sekä syöntikurkuksi tuoreeltaan että säilöntään. Lasten ollessa pieniä avomaankurkkuja meni isot määrät myös välipalanaposteluun. Kurkkujen hakeminen kasvilavasta oli aina yhtä jännää puuhaa.

avomaankurkku
Makoisat avomaankurkut sopivat sekä tuorekäyttöön että säilöntään.

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This