Valitse sivu

Parsan kasvatus

Parsan kasvatus

Parsa on odotettu kevätherkku ja aina upeampaa, jos satoa voi poimia omasta pihasta. Parsan kasvatus on palkitsevaa puuhaa, mutta se ei sovi hätähousuille. Satoa alkaa saada vasta pari vuotta istutuksesta. Sen jälkeen puutarhuri voikin nauttia kättensä jäljistä ja kärsivällisyydestään, sillä kasvupaikalla viihtyessään monivuotinen parsa tekee satoa vuosikausia.

parsan kasvatus
Parsa on kevään ensimmäisiä herkkuja.

Parsaa voi kasvattaa siemenestä, juurakosta tai astiataimesta. Valitsi minkä kasvatustavan tahansa, on syytä varautua odotteluun. Tämä herraskartanoistakin tuttu herkku vaatii rauhallisen alun. Kasvin annettaan tekeytyä kasvupaikalleen muutaman vuoden, jotta se saa kasvatella vahvaa juurakkoa. Tämän jälkeen päästään aloittamaan sadonkorjuu. Sen kanssa onkin syytä olla vikkelä, sillä alkuun päästyään parsa kasvattaa versojensa pituutta suorastaan silmissä! Parsaviljelmät on hyvä tarkistaa lähes päivittäin, koska liian pitkiksi venähtäneet versot muuttuvat nopeasti puiseviksi.

parsaa omasta pihasta
Vastapoimitun parsan tuoreus ja maku palkitsee kasvattajansa.

Parsa on parhaimmillaan vastapoimittuna. Kerää satoa, kun parsan nuput ovat vielä umpinaiset. Rakenne on tällöin napakka ja maku miellyttävän maukas. Valkoisen ja vihreän parsan väri ei johdu eri lajikkeista, vaan kasvatuseroista. Vihreän parsan versot saavat kasvaa päivänvalossa. Valkoista parsaa saadaan, kun versot kasvatetaan valolta suojassa multaharjuissa. Viherpeukaloilla on ollut myynnissä myös violettia parsaa, mutta itselläni ei ole tästä vielä kokemusta.

violetti-parsa
Violetti parsa on veikeän näköinen. Kuva: Viherpeukalot.

Parsa on paitsi herkullinen satovihannes niin myös näyttävä koristekasvi. Kasvamaan jätetyistä versoista muodostuu kesän aikana muhkea pensas. Vanhoissa kartanopuutarhoissa parsaa kasvatettiinkin usein kukkapenkeissä. Harsomaiseksi kasvanut parsa sopii erityisen hyvin kesän kauniisiin kukkakimppuihin leikkovihreäksi. Alla olevassa kuvassa kasvihuoneen ikkunan takana kasvaa vehreä ja korkea parsa. Kuva on otettu lokakuussa.

parsa-muhkea-pensas
Harsomaiseksi kasvanut parsa on myös näyttävä koristekasvi.

Syksyllä parsapensaasta voi löytää punaisia marjoja. Koristeelliset marjat muodostuvat emikasveihin, mutta marjat ovat myrkyllisiä.

parsan-punaiset-marjat
Parsan koristeelliset marjat ovat myrkyllisiä.

Parsa viihtyy parhaiten aurinkoisella, suojaisalla ja lämpimällä kasvupaikalla. Sen kasvattaminen onnistuu pienessäkin pihassa, sillä se ei vaadi suuren suurta tilaa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, parsan kasvatus on odottelun jälkeen yhtä juhlaa!

Tietoa kirjoittajasta

Marian hyötytarhassa

Marian hyötytarhassa kokeillaan, kokataan ja kuvataan. Viherpeukaloiden blogin vieraskynäilija on innokas kotipuutarhuri, joka haluaa ruokkia perheensä luomusti ja opettaa lapsilleen kasvun ihmeitä. Rakkaan harrastuksen äärellä ollaan pilke silmäkulmassa ja opitaan usein kantapään kautta. Maria kirjoittaa arjen iloista myös Kanelia ja kardemummaa –blogiin.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This