Ihastuttavat yrtit
Helpoimpia tapoja aloittaa hyötypuutarhan kasvattajana ovat yrtit. Helppohoitoisuuden lisäksi yrteissä ihastuttavat kaunis ulkonäkö, hyvä tuoksu, pitkä satoaika, monikäyttöisyys ja terveellisyys. Mitä enemmän ruokaan lisää aromia ja makua yrteillä, sitä vähemmän tarvitsee käyttää suolaa ja keinotekoisia aromiaineita.
Alkuun pääsee jopa ruokakaupan ruukkuyrteillä. Useat yrteistä ovat suotuisassa paikassa monivuotisia ja itsestään leviäviä, joten ennen pitkää niistä on mahdollista jakaa alkuja ystävillekin. Yrttipuutarhan voi perustaa myös parvekkeelle.
Basilikan istutus kuuluu kevätpuuhiini. Usein istutan yksinkertaisesti vain ruokakaupan yrtin isompaan ruukkuun ja toivon, että kyseisellä yksilöllä on vahvat juuret. Juuripaakkua voi auttaa juurtumaan repimällä pinnalta juuria vähän erilleen. Alkuun pääsemisessä voi auttaa myös kasvin huputtaminen vaikka hedelmäpussilla. Näin basilikan saa alkupäiviinsä mahdollisimman lämpimän ja kostean pienilmaston. Basilika on erittäin arka kylmälle, joten ruukun voi siirtää ulos vasta kesällä. Onnistuessaan basilika kasvaa ja rehevöityy koko kesän ajan, ja samalla siitä voi koko ajan napsia lehtiä käyttöön. Maultaan basilika sopii täydellisesti yhteen tomaatin kanssa.
Rosmariini on erityisesti griliruokiin ja lihaan sopiva yrtti, mutta se sopii hyvin myös salaatinkastikkeisiin. Rosmariininkin voi kokeilla istuttaa ruokakaupan yrttiruukusta, mutta vahvemman taimen saa aina puutarhakaupasta. Rosmariini ei kasva kesän aikana niin paljon kuin basilika.
Kasvimaalla kasvatan monivuotisista yrteistä ruohosipulia, sitruunamelissaa, timjamia, lipstikkaa, rukolaa, minttua ja mäkimeiramia. Myös persiljan olen antanut useana vuonna kukkia, jolloin siitäkin on tullut aika lailla monivuotista. Tänä kesänä ajattelin pitkästä aikaa kylvää uusia siemeniä. Kasvimaallani on niin rajallisesti tilaa, että mitkään yrteistä eivät mahdu kasvamaan rivissä, ojennuksessa tai suorassa.
Tämä lipstikka on jo kerran siirretty marjapensaan varjosta nykyiseen paikkaansa raparperin viereen. Toivon, että tässä sillä olisi enemmän tilaa kasvaa ja vahvistua, sillä lipstikkaa haluaisin ehdottomasti enemmän. Aromikas lipstikka on täydellinen keittomauste, joka tuo ruokaan liemikuution maukua ilman turhaa suolaa.
Vahvakasvuinen mäkimeirami pärjää mainiosti tässä maanpeitekasvien joukossa ilman, että sen kasvua pahemmin hätyytellään. Mäkimeiramia voi mielestäni verrata maultaan oreganoon, joten se onkin mainio mauste pizzaan ja pastaruokiin. Tästä riittää satoa kuivattavaksi asti. Tälläkin hetkellä keittiön kaapissa on viime kesäistä mäkimeiramia.
Kasvimaan lisäksi kasvatan useita yrttejä yrttilaatikossa lähempänä keittiötä. Joukossa on osin samoja, joita kasvaa kasvimaalla, osin yksivuotisia ja erikoisuuksia. Basilikaa suosittelen kasvattamaan joka tapauksessa ruukussa. Näin sen voi kylmällä ilmalla nostaa helposti sisään.
Mutta ennen kuin päästään maistelemaan kasvimaan yrttisatoa, on aika hortoilla ja hyödyntää luonnon superfuudeja. Villivihanneksista aikaisimmat lajit ovat jo nyt poimittavissa. Kun liikkuu silmät auki voi iltalenkin ohessa kerätä mukavan satsin vaikka superterveellistä nokkosta. Nyt kannattaa hyödyntää tuoretta, ravintorikasta viherruokaa onpa sitten kiinnostunut terveydestä tai kulinarismista.