Valitse sivu

Trendikukka Syysleimu häikäisee väreillään

Trendikukka Syysleimu häikäisee väreillään

Syysleimu_pinkki

Katsellessani eri pihoja kesäreissujeni aikana huomasin erään kasvin, jota varmaan voisi sanoa tämän ajan ”trendikukaksi”. Kyllä. Sen nimityksen antaisin syysleimulle, joka leimuaa monissa eri väreissä ympäri Suomea. Alunperin syysleimu on saapunut Eurooppaan Pohjois-Amerikasta ja vuosikymmenten saatossa se on sopeutunut hyvin myös meidän pihoillemme.

Syysleimut

Yleensä syysleimu kukkii heinä-elokuussa tai jopa syyskuussa, mutta tänä vuonna tulin siihen tulokseen monen muun kotipuutarhurin kanssa, että nyt syysleimun kukat ovat jo alkaneet kukkia hyvissä ajoin heinäkuussa.

Syysleimu voi kurkottaa jopa puolitoista metriä maasta joten tämä kannattaa muistaa istuttaessasi sitä perennapenkkiin. Syysleimun rinnalle sopivat esimerkiksi pionit jos haluaa samaa korkeutta olevaa, mutta eri aikaan kukkivaa kukkaa. Näyttävien kukintojen takia syysleimua voi myös käyttää värintuojana havujen läheisyydessä.

syysleimutpenkissä

Etsiessäsi paikkaa syysleimuille kannattaa kuitenkin katsoa, ettei sijoita niitä aivan pihan kuumimpaan osaan. Paahtava aurinko nimittäin altistaa syysleimut taudeille. Sen vuoksi puolivarjoinen paikka, jossa ne kuitenkin saavat jonkin verran aurinkoa on turvallisin vaihtoehto.

Joskus syysleimuja vaivaa leimunhärmä eli silloin kukat alkavat voida huonosti ja niistä tulee harmaita. Tällöin kannattaa tarkastaa ovatko kasvit saaneet tarpeeksi vettä. Vesi annetaan mieluummin aamusta, että kasvien juuret ehtivät kuivua yöksi. Liian tiheä kasvualusta voi myös olla syynä härmään joten kannattaa myös tarkistaa, että kukkapenkin maa on tarpeeksi ilmava syysleimuille.

Valkoinensyysleimu

Leimukukat kuuluvat sinilatvakasveihin. Kaikki leimut eivät ole kuitenkaan monivuotisia niin kuin syysleimu. Itse en edes tiennyt, että korkean ja näyttävän syysleimun lisäksi pihamaata voisi laittaa koristamaan myös matala kasvuisempaa sammalleimua ja rönsyleimua. Löytyypä myös kesäleimua, jonka pitäisi kukkia kesäkuusta syyskuuhun yksivuotisena. Näiden kukat ovat valkoisia, punaisen, sinisen tai lilan sävyisiä tai monivärisiä. Eri leimu lajikkeita on paljon, eli jos tykästyy syysleimuun niin tästä kasvisuvusta löytyy varmasti paljon muitakin silmää miellyttäviä kukkia omalle kesäpihalle.

Syysleimuvioletti_1

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

3 Kommentit

 1. Puutarhatonttu 77

  Tätä kukkaa on ollut mammani kukkapenkeissä, täsmälleen samoissa paikoissa monen metrin leveydeltä ja eri sävyienä 60 vuoden ajan. Penkit ovat ollleet aina kuin satukirjasta – tulee väkisinkin mieleen, että nyt on ollut viherpeukalo asialla. Kukka on ilmeisesti kuitenkin kohtalaisen helppohoitoinen, hyvä leviämään ja kasvamaan. Minulle suuri yllätys, että näistä vanhoista, kauniista kukista tulee nykyään ihan trendikasveja! Peukku sille 🙂

  Vastaa
 2. eila tuohino

  Asun Oulussa ja kyllä näillä korkeuksilla on vaikea saada syysleimusta komeaa ja kaunista. Olen istuttanut sitä lisää joka syksy, mutta aina niistä paleltuu tai muuten ei nouse seuraavana vuonna lisää. Punaista väriä ei löydy kuin joitain murrettuja ja liilaa ja aniliininväristä. Sitten on vielä se, että juurakkoon ei tule kuin yksi kukkiva oksa. Tänä vuonna valkoinen kukki päivänkakkaroiden kanssa jo kuukausi sitten ja värilliset kukkivat nyt.

  Vastaa
  • Heidi Roth

   Voi harmi jos noin on käynyt. Nämä tämän artikkelin kuvat olen ottanut Pohjanmaalta ja toiset syysleimukuvat Iisalmen korkeuksilta, mutta onhan Oulu vielä tietenkin pohjoisemmassa ja voihan paikka tietenkin vaikuttaa lopputulokseen. Katsoin läpi Viherpeukaloiden valikoimaa ja sieltä löytyi ainakin Syysleimu Kirchenfurst, joka näyttää ihanan punaiselta! Parempaa onnea syysleimun kanssa!

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This