
Kehäkukkaa teehen ja tuholaistorjuntaan

Luontaista tuholaistorjuntaa kasvimaalle
Kehäkukka on yksivuotinen kesäkukka, jota näkee usein hyötypuutarhan liepeillä. Se on niin sanottu houkutuskukka, koska se karkottaa hajullaan tuholaishyönteisiä. Myös valkosipulia kannattaa kasvattaa, koska sillä on sama funktio. Muita samaa asiaa ajavia kasveja ja kukkia ovat mm. samettikukat, pietaryrtit, sipulit, tomaatit ja sellerit. Tätä tietoa on hyvä käyttää siinä vaiheessa kun suunnittelee kasvimaataan. Eli jos tänä vuonna on ongelmia tuholaisten kanssa, niin kannattaa katsoa ensi vuonna näiden tietojen pohjalta kasvimaan järjestystä hieman uudelleen. Jos nämä keinot eivät riitä, niin aina voi tuholaisten ilmestyessä yrittää myös muita keinoja. Itselläni on esimerkiksi tapana heittää tuhkaa kasvien päälle, jos näen niissä tuholaisia tai niiden toukkia. Myös nokkosvesi on hyväksi todettu tuholaisten karkottaja, joka toimii samalla maaperän lannoittajana.
Kehäkukkaa voi käyttää myös hyvin ruokiin ja rohtoihin. Älä kuitenkaan käytä kehäkukkaa jos olet raskaana, koska se voi aiheuttaa supistelua. Kehäkukan kukat ovat parhaimpia tuoreena käytettynä, mutta niitä voi myös kuivata. Juomien lisäksi kehäkukkaa voi käyttää hyvin esimerkiksi salaatteihin ja keittoihin. Jos kehäkukan oranssia sävyä haluaa käyttää väriaineena, on syytä kypsyttää ruokaa vähän aikaa öljyssä tai voissa.
Kehäkukan kauneusvaikutukset ovat myös tunnettuja. Kehäkukan kukista voi tehdä esimerkiksi kasvovettä, joka puhdistaa ja poistaa epäpuhtauksia iholta. Myös rohtona kehäkukan ominaisuudet ovat monen kirjavat. Se sopii niin haavojen parannukseen, palaneelle iholle, hyönteisten pistoihin kuin tulehduksien parantamiseenkin. Kehäkukka taitaakin olla kotimainen vastine Aloe Veralle (Lääkealoe).
Muita suositeltavia kukkia hyötypuutarhan läheisyyteen ovat ruiskaunokit. Ne ovat perinteisiä kasveja, joita on myös aiemmin kasvanut paljon ruispelloilla. Minun mielestäni ne sopivat erinomaisesti kasvimaan läheisyyteen, koska ne houkuttelevat takuu varmasti myös perhosia ja mehiläisiä. Tätäkin kukkaa voi syödä. Se sopii salaatteihin ja on todella kaunis kakuissa ja muissa leivonnaisissa koristeena. Sokerikuorrutettu ruiskaunokin kukka voisikin olla aika hurmaava kesäkakun koristeena!
Kehäkukka-minttujäätee
Kuumana päivänä paras janojuoma syntyy helpoista raaka-aineista. Kiehauta ensin vesi ja lisää sitten kuumaan veteen mintunlehdet ja kehäkukat. Anna teen tekeytyä kymmenen minuuttia. Jos haluat makeutta, voit sekoittaa sekaan hieman hunajaa. Lisää sitten juomaan jääpaloja. Kehäkukilla saa jääteehen lisää hyvää makua ja kaiken lisäksi kukat ovat kauniita juomassa. Kannattaa kokeilla!