Valitse sivu

Mullan tuoksua ja kärpästen surinaa…

Mullan tuoksua ja kärpästen surinaa…

munat

Yritän kuvitella keväisen maan ja mullan tuoksua sieraimissani… ja edistän kevättä mielessäni. Tästä eteenpäin lumi alkaa huveta vauhdilla.

Puutarhatyöt ovat hartaasti odotettu ilonaihe, joka antaa elämyksiä kaikille aisteille. On päivänselvää, että hyvin hoidettu ympäristö tuottaa visuaalista nautintoa. Lisäksi mullan möyhiminen omilla käsillä tuntuu hyvältä, jopa terapeuttiselta. Puutarhat ovat myös täynnä ihania, lähes huumaavia tuoksuja. Ulkona olijan korviin kantautuu monenlaista, useimmiten miellyttävää siritystä, surinaa ja sirkutusta. Kaiken huippuna itse kasvatetut kasvikset, marjat ja hedelmät maistuvat parhailta.

Puuhailu pihalla ja kasvien parissa on harrastus, joka lisää ympäristön kauneutta ja sitä kautta koko lähipiirin hyvinvointia. Se on myös trendikäs ja ekologinen ajanviete, josta ei paljon jätettä synny. Mahdolliset epäonnistuneet kokeilut ja virhehankinnat maatuvat ja muuttuvat mullaksi. Ihan pian se taas alkaa!

ruukkusalaattimultaa_matolla

 

Tämän viikon istutuskokeiluni on taas syötävää. Aloittelin nimittäin jokakeväisen ruukkusalaatin jatkokasvattelun, tavallista aikaisemmin tällä kertaa. Keväällä ja kesällä juurellisena ostetun salaatin jämä kannatta nimittäin aina mieluummin työntää multaan kuin roskiin. Yleensä kasvit kannattaa istuttaa mahdollisimman isoihin ruukkuihin. Itse en kuitenkaan päässyt vielä ruukkuvarastolleni, jonka sisäänkäynti on paksun hangen alla. Sivuhuomiona: vehnänoraat maistuvat edelleen koiralle, jonka jäljiltä yksi kasvustoista löytyi matolta. Pääsin myös itse venhänoraan makuun, smoothien muodossa.

viidakkomaista_tunnelmaa

Nyt kannattaa kiinnittää huomiota huonekasvien aurinkoaltistukseen. Suoralle paahteelle arat kasvit on hyvä siirtää etelä- ja länsi-ikkunoiden luota suojaisempaan paikkaan. Vaikka kasvit nauttivatkin valosta, ei suora auringonpaahde ikkunan läpi tee niille hyvää. Kohtuus kaikessa. Itse siirrän kaikki huonekasvit kesäksi ulos varjopaikkaan, mutta tästä lisää myöhemmin. Oikean paikan valinta on tässäkin kaiken a ja o.

Pääsiäisen vapaahetkinä on aikaa suunnata ajatukset toden teolla istutusaikaan ja käynnistää kevättöiden suunnittelu. Mitä kaikkea uutta istutettavaa ja kokeiltavaa löytyykään. Kasvihankinnat tilaukseen siis. Suunnittelukin on niin mukavaa…

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This