Valitse sivu

Pihan pölyttäjät ja kylpijät

Pihan pölyttäjät ja kylpijät

1.rhodo_ampiainen

2.rhodo_manty

Nyt käy pihoilla ja luonnossa melkoinen kuhina. Ruoho kasvaa silmissä, kukkien nuput aukeavat sarjatulena, pikkulintujen ja pölyttäjähyönteisten elämä on touhua auringon noususta auringon laskuun.

Luonto ei lepää, mutta onneksi kotipuutarhuri voi ottaa halutessaan ihan rennosti. Innostavan puutarhatyön lomassa kannattaakin välillä hengähtää ja viettää hetkiä ihan vain katselemalla ympärilleen ja nautiskelemalla ympäristön ihmeistä. Puutarhahan ei ole koskaan valmis, joten puutarhahommien kanssa ei ole mitään syytä hoppuilla. Omalla pihalla töitä tehdään hiljalleen ja nautiskellen.

Monen muun alkukesän kukkijan joukossa alppiruusu eli rhododendron on parhaillaan upeassa kukassa. Alppiruusu kuuluu pihojemme rakastetuimpiin ja vaalituimpiin kaunottariin, ja lukuisat rhodo-kerhot ja -seurat kertovat siitä, kuinka kiinnostavaa ja kiehtovaa rhodon kasvattamien on. Rhodolajeja on suuri määrä eri näköisiä ja eri värisiä, joten se sopii siksi hyvin erilaisten pihojen koristeeksi.

Perusasioita rhodon menestymiselle ovat hapan ja hyvin vettä läpäisevä maa ja tuulensuojainen paikka. Erityisen hyvin rhodo viihtyy männyn vieressä. Rhodoja voi istuttaa pitkälle syksyyn asti.

phpThumb_generated_thumbnailjpg-1

Viherpeukaloiden alppiruusu Mikkeli on saanut nimensä Mikkelin kaupungin mukaan selviydyttyään siellä 1980-luvun ennätyspakkasista

phpThumb_generated_thumbnailjpg-4

Alppiruusu Haaga on myös kotimainen, hyvin ilmastoamme kestävä lajike. Sen runsaat kukat ovat suorastaan herkullisen väriset.

3.alppiruusu_mikkeli

Alppiruusut lähdössä matkaan jonnekin päin Suomea.

7.nokkonen

Sadonkorjuuvinkkinä: nyt jos koska kannattaa säilöä nokkosta. Itse sekä kuivaan että pakastan tätä ravinteikasta takapihan superfoodia. Kumihanskat kädessä kerääminen onnistuu aloittelijaltakin, mutta oikealla tekniikalla ei hanskoja edes tarvita.

Piha on oivallinen paikka rauhoittumiselle arjen kiireistä. Levollisuutta ja harmoniaakin kannattaa säilöä, tankata reilusti varastoon. Se onnistuu parhaiten ihan vain oolemalla, katselemalla ja aistimalla. Näin tulee eteen myös hienoja tilaisuuksia tehdä havaintoja vaikka pörröisestä perhosen toukasta, kukkaselle pysähtyneestä ampiaisesta tai pihan vettä keräävässä kallionkolossa virkistäytyvästä västäräkistä.

4.vastarakki_juo

9.vastarakki

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This