Orkidean loistoa ja lepoa
Kämmekkäkasvit (Orchidaceae) eli kansankielellä orkideat ovat vallanneet monen kukkaharrastajan sydämen. Suomessa on jopa Orkideayhdistys, joten se jo kertoo kuinka suosittu kyseinen kasvi on.
Suomenkielinen nimi ”kämmekkä” on annettu kämmekkäkasvien liuskaisten juurimukuloiden muodosta, jotka muistuttavat kahta kämmentä. Kämmekkäkasvien eri lajeja on todella paljon, enkä ainakaan minä erota kuin pari peruslajia. Perhoskämmekät, joista käytetään myös nimeä Perhosorkideat (Phalaenopsis) ovat ehkä kaikkein suosituin tästä trooppisesta lajista, joita myydään huonekasveina.
Tropiikissa orkideoiden ruukkuina näkee käytettävän mm. puolikasta kookospähkinää. Suomessa orkidean ruukkuun voisikin suositella vaikka männynkaarnaa, joka ajaa samaisen asian eli se on luonnon huokoinen materiaali, joka sitoo myös kosteutta. Tämä on tärkeää orkidealle, koska ylimääräinen vesi pitäisi aina valuttaa pois kastelun jälkeen. Olenpa jopa lukenut vinkeistä, joissa suositellaan orkidean kastelua sadevedellä. Tätä niksiä käytän myös muille kasveille. Jos kesällä en saa tarpeeksi sadevettä talteen niin ainakin varmistan, että valutettu kraanavesi seisoo päivän-pari ennen kasvien ja varsinkin yrttien kastelua. Sanotaan, että kraanavesi on liian kovaa kasveille ja kukille ja tämän takia sen pitää ”hapettua”. Jotkut myös vannovat hapettuneen veden nimeen kun on kyse omasta juomavedestä.
Täytyy tunnustaa, ettei minulla ei ole oikein aiemmin onnistunut orkidean kasvatus. Olen ostanut perhoskämmeköitä huonekasviksi, mutta noin parin kuukauden jälkeen kukat kuihtuvat ja tipahtavat pois. Ensin ajattelin, että ehkä vika on kovasti jalostetuissa kasveissa, jotka ovat tarkoitettukin lyhytikäisiksi. Mutta, nyt kun tutkin asiaa tarkemmin niin tajusin, että orkideoillakin on niin sanottu ”lepokausi”, jolloin ne eivät kuki. Tämä kukkatarhuri on ehkä vaan ollut liian hätäinen ja luullut, että tappoi kukkansa vaikka ne olivatkin vain menossa lepäämään.
Mitäpä tästä opimme? Tunne siis kasvisi edes perustasolla ja tiettyjä lainalaisuuksia on vaan pakko noudattaa jos haluaa pitää kukkia elossa kuukaudesta, saati sitten vuodesta toiseen. Tietenkin on myös hyväksyttävä, ettei orkidean kukat ole koko ajan kaunistamassa sitä parvekkeen reunaa vaan aivan kuten me ihmisetkin, sekin tarvitsee vaatimattomampaa hiljaiseloa, jotta sitten jaksaisi taas ilahduttaa loistollansa.