Valitse sivu

Ruusun aikaa ja taikaa

Ruusun aikaa ja taikaa

ruusut, ruusu

Tarinassa mies antaa naiselle tummanpunaisen ruusun ja me kaikki tiedämme hänen aikeensa. Mikä näissä ruusuissa oikein on, että ne lähestulkoon huumaavat meidät kauneudellaan? Yhden tunnetun legendan mukaan punainen ruusu on tullut Kreikkalaisen rakkauden jumalattaren Afroditen verestä. Afroditen rakkauden pojan nimi Eros on muuten anagrammi sanasta rose, ruusu.

Intohimon ilmentymä ja monissa paikoissa symbolina käytetty ruusu tunnetaan ympäri maailmaa. Eri väriset ruusut saattavat kuitenkin tarkoittaa eri asioita eri kulttuureissa. Myös meillä Suomessa on kautta aikojen viestitty ruusujen kautta. Mitähän sen kuuluisan rentunruusun saajan on sitten pitänyt oikein ajatella?

desert_rose

Mutta tunnetteko tätä ”ruusua”?
Adenium obesum eli Adenia on itse asiassa mehikasvi, mutta yleisesti puhutaan aavikkoruususta.

Täytyy myöntää, että ennen tätä vuotta ainut assosiaatio, mikä minulle tuli sanasta aavikkoruusu oli Stingin laulu, Desert Rose. Nyt olen päässyt ihastelemaan tuota kaunokaista ihan elävänä. Uutena tietona minulle myös tuli se, että tätä aavikoiden kuningatarta voi kasvattaa Suomessakin sisällä.

Aavikkoruusuja yleisempiä meillä Suomessa ovat juhannusruusut ja muut pensasruusut. Yksi muutaman kesän takainen suosikkini oli runsaasti tumman punaisia ruusuja kukkiva köynnösruusu. Onneksi se ei ollut kovin herkkä aloittelijan virheille ja se kukki anteliaasti pari kesää terassilla ristikoiden välissä.

DSC_0050 (3)

Ilahduin muuten kerran kovasti kun sain ystävältäni istutettavan ruusun lahjaksi. Mielestäni se on kovin ihana lahjaidea vaikkapa kesän juhliin! Tässä tosin kuva perinteisestä leikkoruususta.

Monena kesänä haaveilin sellaisesta ruusuportista, joka olisikin ollut ehkä tällaisen romanttisen puutarhurin unelma. No, turha varmaan sanoa, ettei sellaista ole vielä pihalla, mutta osa tätä puutarhurointia onkin haaveilu ja ajatus millaisessa ympäristössä haluaisimme viettää aikaa.

Ruusunkukista saa ylellisiä koristeita jos makealta tuoksuvia ruusunterälehtiä ripottelee sängylle tai kylpyyn. Ruusunlehtiä voi myös kuivattaa ja näin ne toimivat hyväntuoksun lähettiläänä pidempäänkin.

Myös perinteisistä kurtturuusuistakin saa kovasti iloa sekä ravintoa. Monesti unohtuukin ruusun hyötykäyttö ruoanlaitossa. Ruusunmarjoista saa tehtyä esimerkiksi herkullisia kiisseleitä, soseita tai hilloja.

Kyllä. Elämä on ruusuilla tanssimista. Välillä jalat osuvat kipeästi piikkeihin ja suremme haavojamme. Välillä taas ruusun huumaavat tuoksut sekoittavat päämme ja tanssimme pehmeillä ruusunlehdillä yhtä kevyesti kuin perhoset kesäillassa. Ruusuisia aikoja.

Punainen_ruusu

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

2 Kommentit

 1. Anna-Liisa Keränen

  Minulla kukkii aivan ihanasti tuo Aavikkoruusu
  se on olohuoneen ikkunalaudalla ollut koko talven ja nyt keväällä olen sitä vai kastellut vedellä ilman mitään ravinteita. Tilasin pieniä pistokkaita 3 kpl vuosi 2012 puutarha KodinKukat

  Vastaa
  • Heidi Roth

   Ihana kuulla Anna-Liisa! Tämä varmaan rohkaisee muitakin kokeilemaan Aavikkoruusun kasvatusta 🙂

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This