Valitse sivu

Talvetuskokeilun tuloksia

Talvetuskokeilun tuloksia

Tervehdys kaikki!

Päätimme syksyllä kokeilla ensimmäistä kertaa, onnistuisimmeko säilyttämään chilikasvejamme talven yli. Talvetuksen pitäisi parantaa satoa ja aikaistaa sen kypsymistä valtavasti.

Kuva alkutalvelta kun kasvit on karsittu talvikuntoon.

Ennen talvilevolle laittamista karsimme kasveista lähes kaiken vihreän pois, jättäen jäljelle vain pelkät rangat. Chilit viettivät parisen kuukautta viileässä rappukäytävässä jonka jälkeen kevätauringon näyttäytyessä ne siirrettiin sisälle ikkunalaudalle heräilemään kevääseen. Rangat alkoivat heti kasvattaa uusia oksia ja lehtiä ja pian niiden mukana tuli myös kukkia.

Ajatuksena oli irrottaa kasvit ruukuistaan ja laittaa juurille uutta multaa. Mutta ne ehtivätkin alkaa kukkia, niin emme uskaltaneet alkaa sorkkimaan niiden kasvualustoja, jottei kukkiminen kärsisi. Laitoimme vain tuoretta multaa vanhan päälle kasvien juurelle ja annoimme kasteluveden mukana chileille tarkoitettua lannoitetta.

Tulistakin tulisempi Naga Morich

Naga on kasvanut lyhyessä ajassa yllättävän suureksi. Kukkiakin on tullut, mutta ne putoilevat pois kuten ensimmäiset kukat viimevuonna. Seurataan tuottaisiko toinen kukinta hedelmää.

Pikku Piriz

Raikkaan värisiä tuoreita lehtiä pukkaa kovaa vauhtia ja muutama pienenpieni kukkanupun alku näyttäisi olevan tulossa.

Viimevuotinen Viherpeukaloilta tilattu Apache.

Pienilehtinen kaunis Apache tekee uutta kasvustoa ja kukkii jo kovasti. Näkyvissä myös useita eri vaiheissa olevia raakileita! Näyttäisi siltä, että ensimmäisiä maistiaisia saadaan hyvin pian.

Koko talvetusprojektista jäi kyllä todella hyvä maku.  Noin pienellä vaivalla on jo heti keväällä pitkälle kehittynyt kasvi. Ihmeellisen sitkeitä kasveja nuo chilit! Mahtavinta tässä on, että tuoreita chilejä saadaan poimittua omista puskista nyt pitkin kesää, eikä tarvitse odottaa malttamattomana myöhään syksyyn sadon kypsymistä. Ehdottomasti teemme saman tänäkin vuonna. Tällä kertaa aiomme pienentää multapaakun ennen talvilevolle laittamista.

Onko muilla kokemusta talvetuksesta?

 

Tietoa kirjoittajasta

Chilijutunjuuri

Chilijutunjuurta on espoolaisen pariskunnan chilin kasvattamiseen syventyvä blogi. Heidi ja Johnny käyttävät lasitettua parveketta sekä harkinnan mukaan kasvatustilkkua Espoon puolarmaarissa. Kasvualustana on tähän asti ollut multa sekä altakasteluruukut. Nyt neljättä vuotta chilin lumoissa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This