Valitse sivu

Amatööri-siemenkasvattaja

Amatööri-siemenkasvattaja

4tuore_ruoho2

Pääsiäisruohoni on syötävää laatua. Vehnänoras maistuu lemmikeille ja on mainio lisäravinne myös ihmisille. Itse leikkaan tätä ravintorikasta viherlisuketta päivittäisen smoothien sekaan, missä marjat ja hedelmät häivyttävät tehokkaasti ruohon maun. Odotan alkavaa villivihannes- ja hortoilukautta jo malttamattomana, sillä lähes kaikki viime kesän sato on hyödynnetty. Vain ripaus kuivattua nokkosjauhetta on viime kesältä enää jäljellä.

Samalla mietin, että onko vehnänoras ehkä ainoa, minkä onnistun saamaan siemenestä kasvuun. Amatööri-siemenkasvattajana en voi kuin ihailla niitä viherpeukaloita, jotka onnistuvat kasvattamaan upeita kukkia ja satoisia vihanneksia siemenistä.

Itse arvioin omat taitoni puutarhurina aika lailla keskitasoisiksi. Siksi minun on satoa ja näyttävää lopputulosta havitellessani panostettava ehdottomasti hyvälaatuisiin valmiisiin taimiin, mukuloihin ja juurakoihin. Muuten lopputulos on täysin arvaamaton, ja harvoin niin kovin kukkea.

Siemenkokeilut ovat toki kiinnostava lisäharrastus, mutta minulle siinä vain tuntuu olevan liian monta lopputulokseen vaikuttavaa muuttujaa: mullan laatu, valo, kastelu, siementen tiheys, taimien koulinta, siirron ajoitus… Miten ihmeessä näissä kaikissa voi onnistua?

4.chilitaimet

Esimerkkinä kokeiluistani yllä olevassa kuvassa ovat helmikuun puolivälissä kylvämäni chilin siemenet. Isossa ruukussa muovipussin alla on vielä elämää, mutta kasvua ei juuri ole ollut kuukauteen. Omiin pikkuruukkuihinsa siirretyt taimet sen sijaan näivettyivät paikoilleen. Vai onko se vain niin, että chilinkasvatus on miesten hommaa?

Chilipaprika_kelt

Yllä olevassa kuvassa on vertailun vuoksi viime vuonna hienosti satoa tuottanut chilipaprika, joka on peräisin Viherpeukaloiden valmiista chilipaprika mix -taimipakkauksesta. Jos minä onnistun jotakin kasvattamaan, niin se on mahdollista kenelle tahansa.

3.talvetetut

Kokeilin myös chilipaprikan ja rosmariinin talvetusta autotallissa. Kuivilta näyttävät. Chili on luokiteltukin erittäin haastavaksi talvetettavaksi, joten uudet taimen pitäisi hankkia joka vuosi. Rosmariini olisi hyvissä olosuhteissa saattanutkin talvehtia. Epäilen, että autotallissamme oli hieman liian korkea lämpötila ja liian hämärää. Välimeren kasvit vaativat selkeästi viileän jakson talvella, mutta ei kuitenkaan pakkasta.

2.mannapuuro

Raparperi kuuluu helppohoitoisiin ja satoisiin kotimaisiin hyötykasveihin. Sopivassa ympäristössä, kuten meidän pihalla, se tuottaa satoa jopa ilman hoitoa. Uusia raparperinalkuja on jo pilkistämässä, ja siksi oli korkea aika käyttää pakastimesta viimeiset raparperit. Teinkin viikonlopun iloksi vanhanajan herkkua: mannapuuroa ja makeaan keittoa. Keiton aineksina raparperia, omenaa ja mansikkaa.

Tässä vinkki raparperisadon aikaistamiseen valveutuneelta viherpeukalolta: laita kumollaan oleva iso saavi raparperin alkujen päälle – saat ensimmäisen ohutkuorisen sadon jo viikossa! Kannattaa kokeilla.

1.huputetut

Nurmikko vihertää jo, joten eiköhän kohta päästä eroon jo näistä kummitusmaisista hupuista ja sallita auringon helliä havujenkin oksia. Touhukasta pääsiäistä kaikille viherpeukaloille!

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This