Valitse sivu

Puutarhan kestävät pensaat

Puutarhan kestävät pensaat

Pensaat ovat puutarhan kivijalka

Viihtyisän ja tasapainoisen pihan yksi kulmakivistä on pensaiden onnistunut sommittelu. Pensailla saa puutarhaan vehreää runsautta ja ryhdikkyyttä. Ne toimivat luontaisina tilanjakajina ja varjostajina.

Upeat syyshortensiat kuuluvat suomalaisten puutarhaan.

Upeat syyshortensiat kuuluvat suomalaisten puutarhaan.

Pensaat tuovat elämää pihapiiriin: pikkulinnut ilahtuvat pensaiden tarjoamista suojapaikosta ja kukinta-aikaan ne houkuttelevat perhosia. Eri aikaan kukkivilla pensailla saadaan puutarha kukkimaan koko kasvukauden!

Pensailla luot helposti väriä puutarhaan.

Pensailla luot helposti väriä puutarhaan.

Monikäyttöiset ja käytännölliset

Kuhunkin pihaan parhaat lajit valitaan mm. lopullisen koon, käyttötarkoituksen, kukinta-ajan ja lehdistön ja kukkien värityksen mukaan. Talvenkesto ja oikea kasvupaikka kannattaa ottaa myös huomioon. Pensaita voi istuttaa yksittäin, erilaisiin kasviryhmiin sekä leikattaviin tai vapaasti kasvaviin aidanteisiin.

Pensaita löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Pensaita löytyy varmasti jokaiseen makuun.

Pensailla saa myös luonnollisella tavalla rajattua istutuksia. Ikivihreät pensaat, kuten matalat havukasvit värittävät talvista maisemaa. Pensaiden astiataimia voi istuttaa keväästä syksyyn maan ollessa sulana.

Norjanangervoaita näyttää aina hyvältä!

Norjanangervoaita näyttää aina hyvältä!

Istuta kaikenlaisia pensaita monipuolisesti

Pensaiden erilaiset kasvutavat ja väritykset elävöittävät puutarhaa. Korkeiden pensaiden alle voi istuttaa matalia pensaita tai perennoja maanpeittäjiksi. Matalilla pensailla, kuten seppelvarvulla, voi vaikka korvata nurmikon kokonaan.

Koivuangervo ja sammalleimut ovat mainioita kavereita toisilleen.

Koivuangervo ja sammalleimut ovat mainioita kavereita toisilleen.

Pensasryhmän katseenvangitsijoita ovat limenvihreät ja viininpunaiset lajikkeet. Rungollisilla pensailla saadaan aikaan mielenkiintoista kerroksellisuutta.

Kääpiöpurppuraheisiangervolla on upea väri!

Kääpiöpurppuraheisiangervolla on upea väri!

Tietoa kirjoittajasta

Viherpeukalot

Esittelemme blogissamme uusia tuttavuuksia ja vanhoja hyväksi koettuja lajeja. Annamme myös puutarhavinkkejä, joiden toivomme auttavan sinua puutarhan suunnittelussa ja toteutuksessa.

2 Kommentit

 1. Tiia

  Hei! En tiedä, onko bloginne oikea paikka jättää kysymyksiä puutarhanhoidosta, mutta kokeilen onneani.. 🙂 Viherpeukalot-sivustolle päädyn aina uudelleen ja tykkään tyylistänne ja selkeydestänne – siksi uskallankin jättää tänne kysymykseni!

  Olen viime kesänä rakentanut uuden kukkapenkin talon reunustalle ja istuttanut siihen perennojen taimia: syysleimua, sammalleimua, karpaattienkelloa sekä yhden havukasvin, jonka nimeä en kuollaksenikaan muista (enkä löydä googlettamallakaan). Perennat kukkivat jo viime kesänä ja kasvoivat hyvin. Nyt kuitenkin koko penkki on täysin tyhjä eikä lämpimistä toukokuun keleistä huolimatta näy yhtäkään lehteä/vartta/vihreää?!

  Viime syksynä leikkasin kaikkien kasvien varret lyhyeksi ja peitin kukkapenkin kuusenhavujen oksilla. Muutama hallayö ehti tulla ennen peittelemistä, mutta mielestäni olin melko ajoissa. Kukkapenkki on korotettu eli ei maan tasalla vaan penkki on muurikivillä reunustettu ”allas”. Salaojitus löytyy. Nyt huhtikuun puolen välin tienoilla kaavin roskaisimmat mullat sekä havut pinnalta pois ja levitin pinnalle 1-2 cm lannoitemultaa, jota suositeltiin puutarhaliikkeessä. Olen myös kastellut lämpimien päivien aikaan penkkiä, sillä se sijaitsee lipan alla eikä sadevesi pääse kastelemaan.

  Kaikesta vaivannäöstä huolimatta kukkapenkki on täysin mullalla ja epäilen jokaisen kukan kuolleen.. Mikähän meni vikaan? Ilmeisesti minun täytyy vain niellä pettymys ja istuttaa ”monivuotiset” perennat uudelleen – viherpeukalo ei ole vain keskellä kämmentä, sitä ei taida olla ollenkaan.:)

  Toivottavasti saisin tämän kanavan kautta näkemystä ja vinkkejä ongelmaani!

  Vastaa
  • Viherpeukalot

   Hei Tiia!

   Toki täällä blogissakin saa kysellä, vastailemme mielellämme myös täällä 🙂 En usko, että olet välttämättä tehnyt mitään väärin. Mennyt talvi oli haasteellinen vanhoillekin kasveille, joten tänä keväänä on valitettavasti nähtävillä paljon epäonnistuneita talvehtimisia. Meilläkin täällä II-vyöhykkeellä oli joulukuussa tosi märkää ja sitten tammikuussa tuli melkein -30 asteen pakkaset. Tämän vuoksi moni kestäväkin perenna ei ole selvinnyt talven yli.

   Keväisin terveisin,
   Viherpeukalot

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This