Valitse sivu

Punaposkista joulua

Punaposkista joulua

2.omenapuu

Punaposkinen omena on joulun perinteinen herkku. Kotimaiset omenat ovat talvellakin mielestäni paras tapa nauttia tästä vitamiinipommista. Näin hedelmän voi syödä kuorineen päivineen. Kotimaisia omenoita on joulun aikaan enää harvoin tarjolla, mutta onneksi itselläni riittää syksyn satoa vielä monessa eri muodossa.

Kuivattujen omenarenkaiden lisäksi pakastimesta löytyy sekä sosetta että raasteen kaltaista omenamurskaa. Vinkkinä omenamurskaan: koettuani raastamisen työlääksi päädyin omenalohkojen murskaamiseen sauvasekoittimen lisäosakipolla, jossa on pyörivä terä pohjassa. Paljon kätevämpää ja nopeampaa. Tuoreena pakastettu omenamurska on nimittäin mitä mainion raaka-aine mehevään jouluiseen kuivakakkuun.

7.kakku

Jouluomenakakku

 • 150 g margariinia
 • 1,5 dl sokeria
 • 0,5 dl siirappia
 • 2 munaa
 • 4 dl vehnäjauhoa
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 4 dl omenaraastetta
 • 1 dl maitoa
 • 2 tl kanelia
 • 2 tl kardemummaa
 • ripaus jauhettua neilikkaa ja muskottia

Huom. Tein itse yllä olevan taikinan puolitoistakertaisena 1,8 litraa vetävään vanhan ajan kakkuvuokaani.

Voitele kakkuvuoka ja lämmitä uuni 175 asteeseen. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, hyvin vatkaten. Sekoita seokseen lopuksi kaikki muut aineet varovasti. Paista kakku uunin alimmalla tasolla noin tunnin ajan. Jäähtyneen kakun voi tarjolle laitettaessa koristella päälle sirotetulla tomusokerilla.

clove-316436_640

Jouluun kuuluvat perinteisesti kaukaisista maista kotoisin olevat mausteet, joista en ole kuullut yhtäkään kasvatettavan pohjoisissa puutarhoissamme. Kakkuun lisättyjen kanelin, kardemumman, neilikan ja muskotin lisäksi jouluista makua ja tuoksua kotiin tuovat neilikka, inkivääri, pomeranssi ja tähtianis.

Löysin muuten kirjoituksia siitä, että joulun mausteilla voi olla myös terveysvaikutuksia. Niiden kerrotaan muun muassa auttavan ruoansulatusta ja helpottavan ylensyönnin oireita sekä alentavan rasva- ja sokeriarvoja. Tiedä sitten, mikä on oikea annostus… Lisää voit lukea vaikka tästä.

2.vehka

Viherkasvipuolella iloa vuoden pimeimpään aikaan tuovat viirivehkan auennut kukka sekä kukintaansa työhuoneessa edelleen jatkava orkidea. Muuten kodin kasvit elävät ankeinta kitukauttaan, ja useimmissa on selviä merkkejä kunnon jatkuvasta rapistumisesta.

4.kuivat_lehdet

Appelsiinipuummekin pudottelee taas lehtiä. Uskon sen kaipaavan Välimeren talveen kuuluvia viileitä 5 asteen öitä, aamusumua, tihkusadetta, auringonpaistetta, leppeitä tuulia.

1.idut

3.versot

Kotikasvattamisen tarpeet on tyydytettävä ituja idättämällä ja herneitä versottamalla. Herneenversotkaan eivät juuri jaksa tehdä lehtiä, honteloa vartta vain. Tulkoon valkeus ja valoisammat päivät, ja pian. Rauhallista joulun aikaa kaikille viherpeukaloille, ja katse kohti kevättä.

6.tonttu

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This