Vinkkejä kuutarhureille
Monessa maassa on vielä vanhan perimätiedon osaajia, jotka vannovat kuun liikkeiden vaikuttavan myös puutarhanhoitoon. Itse aistin hyvinkin voimakkaasti kuunkierron eri vaiheet ja siksi innostuin asiasta.
Esittelen tässä kuunkiertoon perustuvaan viljelyyn muutaman periaatteen. Kuupuutarhureiden tekemisiin vaikuttavat kuun korkeus, miten kuun rata asettuu taivaalle (sideerinen kuukausi). Kuu nousee joka päivä eri korkeudelle taivaalla. Ne, jotka kiinnostuvat aiheesta voivat etsiä lisätietoa, jota on hyvin tarjolla. Aiheesta on tehty useampia kirjoja, mm. Johanna Paunggerin ja Thomas Poppen kirjoittama Kuun vaikutus puutarhassa, terveydessä, maanviljelyssä ja metsänhoidossa.
Netistä löytyy ilmaisia kalentereita vuodelle 2015. Tässä yksi linkki, josta voi käydä katsomassa vuoden 2015 kuukausittaiset kuunvaiheet.
Kuunvaiheiden nimet tulevat siitä kuinka näemme kuun tänne maapallolle. Kuunkierto jakautuu neljään jaksoon:
– Uusikuu (tyhjäkuu, kun kuu näyttäytyy meille täysin pimeänä)
– Kasvava puolikuu
= nämä vaiheet ovat yläkuuta
– Täysikuu (kun kuu näyttäytyy meille täydessä loistossaan, se on täysin valaistu)
– Laskeva / vähenevä puolikuu
= nämä vaiheet ovat alakuuta
Vanhan kuun sirpin hävitessä kokonaan on uuden kuun aika. Silloin se on niin sanottu tyhjäkuu. Uusikuu on parasta aikaa vain nautiskella puutarhasta tai kasveista. Antaa niistä huokuvan energia parantaa ja eheyttää. Kasvavaa kuuta kutsutaan myös yläkuuksi. Sen aika kestää kaksi viikkoa. Silloin kuun voima vetää kasvua ylöspäin. Kasvavan kuun aikana maapallo ikään kuin hengittää ulos, kuin se puhaltaisi energiaa ylöspäin eli kasvinesteet nousevat ylös kasviin. On olemassa vanha sanonta: ”alakuu illasta, yläkuu aamusta”. Tämä viittaa siihen, että yläkuun aikana työt kannattaa tehdä aamupäivällä, jolloin kuun vaikutus entisestään vahvistuu.
Kasvavan kuun aika on hyvää aika kylvämiselle ja kasvien istuttamiselle niiden kasvien osalta, jotka kasvavat maanpinnan yläpuolella. Tätä oppia voi myös toteuttaa muussa omassa elämässään, silloin on myös aika kylvää uusien projektien siemenet oman elämäsi multaan. Nousevan kuun aikaan on myös erinomaista aikaa kerätä hedelmät ja marjat, koska niiden uskotaan säilyvän pidempään tuoreena ja olevan täynnä ravinteita juuri silloin.
Alenevassa kuussa maapallo ikään kuin hengittää sisään. Se imee itseensä nesteet ja sitä mukaa ravinteet, joita on kasveissa. Tämä aika on siis erinomaista kasvien kannalta puuhasteluun jos haluaa pitää ne elinvoimaisena. Silloin on oikea aika karsia turhia kuivaneita latvoja tai esimerkiksi pensaita tai puita latvoista. Silloin neste ja ravinteet ovat alempana ja näin ollen kasvi ei menetä niin paljon niitä. Mitä tulee sadonkorjuuseen, niin maassa kasvavat juurekset ovat parempi kerätä laskevan kuun aikaan, koska niiden alimmat osat ovat syötäviä ja ravinteet ovat silloin alhaalla. Samoin juuresten istutuksen voi hoitaa alenevassa kuunvaiheessa. Paras aika juureksien istuttamiselle on viikko heti täydenkuun jälkeen. Tämä kuun viimeinen vaihe on myös hyvää aikaa esimerkiksi leikata nurmikko tai nyppiä rikkaruohoja, koska ne eivät kasva silloin niin paljon ja onhan tällaisella toiminnalla myös niin sanottu puhdistava vaikutus, vanhan karsimista ennen uuden alkua. Annetaan tilaa uudelle. Laskevan kuun loppupuolella tai täydenkuun aikaan on myös viisasta hoitaa kasvien lannoitus.
Myös sisäkasveja voidaan hoitaa kuunkierron ja perimätietoa mukaillen. Jos olet aikeissa vaihtaa tammikuun tietämillä uudet mullat kukkiin tai istuttamassa taimia se kannattaa tehdä kasvavan kuun aikana eli vasta tammikuun 21. päivän jälkeen. Sisäkukkien parhaimmat päivät kasteluun ovat tulevan viikon maanantai tai tiistai.
Lisäksi pieni vinkki keväiseen mahlan keräykseen. Miettiessäsi parhaimpia mahlannousunpäiviä nyt tulevana keväänä kannattaa ottaa kuukalenteri käteen, jotta saisi tuosta mainiosta terveysjuomasta parhaimman hyödyn. Luin muuten, että jotkut povaavat tästä meidän koivuista kerättävästä kevään elinvoimalla täytetystä juomasta suosituinta terveysjuomaa vuodelle 2015.
Hyvää alkanutta uutta vuotta 2015 kaikille ja kuuntäyttämiä ideoita tuleviin puutarhahaasteisiin!