Valitse sivu

Kaukokaipuu lämpimään

Kaukokaipuu lämpimään

Näin se aina yllättää, kaukokaipuu lämpimään. Hetkiä, jolloin voi tutkia kasvun ihmeitä, antaa kasvoille lämpökylpyjä. Nauttia trooppisten kukkien tuoksuista. Ihastella värikkäitä perhosia, jotka liitelevät lempeässä merituulessa.

Tuliaisena halusin jakaa näitä thaimaalaisen puutarhan inspiraatio kuvia kanssanne. Trooppisen pihan tukipilareita ovat kuumassa ja kosteassa ympäristössä viihtyvät ainavihannat puut ja pensaat, köynnösmaiset kasvit, orkideat ja muut herkullisen väriset kukat, sekä tietenkin ruohovartiset kasvit. Puutarhan antimia voi myös maistaa perinteisessä thaimaalaisessa ruoassa. Sitruunaruoho, galangajuuri, sekä inkivääri, vain muutaman mainitakseni kuuluvat näihin.

Nurmikko ei ole täällä samanlaista kuin meillä Suomessa. En oikein tiedä kuinka sitä kuvailisi, se on kuin matalakasvuista lehtirypästä. Monet käyttävät myös tätä kaunista ns.  ”kukkamattoa” maanpeittokasvina.

kukka_nurmikko_sm

Täällä maassa makaavat frangipanin / plumerian kukat ovat hyvin tavallinen näky. Monesti myös pienemmiltä tienvarsilta näkyy viljelmiä. Ne voivat täyttyä esimerkiksi banaanipuista tai matalasta ananaskasvista.

frangipani_maassa_sm

Melkein jokaisesta thaimaalaisesta puutarhasta löytyy Buddhalle pyhitetty alttari, johon viedään ruokaa ja juomaa.

buddha_puutarha_sm

Bonsai-tyyppiset puut menestyvät myös näissä puutarhoissa hyvin. Ne ovat kyllä hyvin näyttävän näköisiä ja muistuttavat, että olemme aasialaisessa puutarhassa. Verrattaessa kuitenkin esimerkiksi japanilaiseen puutarhaa, täällä ei käytetä  paljon kiviä. Yleisilme on kauttaaltaan vihreä, sademetsän rönsyilevä luonnonpuutarha, kuitenkin tarkkoine pensasleikkauksineen.

Puu_bonsai_sm

Kaktukset viihtyvät myös kuivassa ja paahtavassa ilmastossa. Myös Thaimaan pohjoispuolella kasvatetaan toista hyvin kuivassa viihtyvää kasvia, Aloe Veraan. Täällä jokaisesta kaupasta saakin auringon polttamille ihoille puhdasta Aloe Vera geeliä tai voi vaikkapa piipahtaa hierontapaikassa, jossa ihoa hoidetaan viilentävällä Aloe Gelillä ja hieronnalla.

kaktus_sm

taivasjapuut_sm

Näin kauniisti Plumeriat eli temppelipuut, sekä kookospalmut kaartuvat taivaan sineen. Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä kauas kun puutarhakärpänen puraisee. Joskus riittää, että virittää itsensä takaisin kasvukauteen puutarha -aiheisilla kuvilla, viime kesän mauilla ja lempeällä mielellä. Yksi vaihtoehto vihreän nälkään on myös esimerkiksi vierailu Gardeniaan, joka sijaitsee Helsingissä. Sieltä löytyy muun muassa trooppinen puutarha, jossa voi vierailla myös keskellä talvea. Aurinkoa, kauniita puutarhamietteitä ja joulun odotusta kaikille.

Tietoa kirjoittajasta

Heidi Roth

Minun nimeni on Heidi ja kirjoitan tänne Viherpeukaloiden blogiin puutarhaan liittyvistä aiheista, Heidin kesästä. Olen kahden lapsen äiti, kirjailija, markkinointiviestinnän ammattilainen, mediatuottaja, sekä kaiken näiden lisäksi innokas puutarhanlaittaja. Mielestäni kauniin pihamaan pitää olla puhdasta zeniä eli sellaisen näköinen, että silmä lepää ja mieli rauhoittuu. Luomuruoka omasta maasta on parhainta mitä tiedän. Ostimme kahdeksan vuotta sitten omakotitalon Nurmijärveltä peltojen ja metsien keskeltä. Talo oli hyvässä kunnossa, mutta pihalla ei ollut kuin nurmikko. Vuosi vuodelta olemme laittaneet pihaa omanlaiseksemme ja se näyttääkin olevan loputon suo...

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This