Vinkit laiskempaan puutarhakesään
On kesiä, joilloin pihanhaltija tulee viettäneeksi suurimman osan aikaa jossain muualla kuin omassa pihapiirissään. Ja koska puutarhanhoidon ei pitäisi koskaan aiheuttaa ylimääräistä huolta tai stressiä, kokosin listan, joka ainakin omalla kohdallani toimii.
1.
Istuta perennoja. Ne pärjäävät kesän omillaan. Hyödynnä niitä myös ruukkuistutuksissa, sillä perennat kestävät hoitamattomuutta paremmin kuin kesäkukat. Tärkeintä on, että ruukussa on reikä pohjassa ja ruukun sijoittaa taivasalle eikä katoksen suojaan.
Kotkansiivestä ja maahumalasta saa näyttävän, helppohoitoisen ruukkuistutuksen, joka kestää koko kesän.
2.
Vie huonekasvit kesäksi ulos – varjoisaan paikkaan. Suomen kesä on yleensä sen verran kostea, kasvit kestävät mainiosti kastelematta. Ulkoilmassa kasvit silmin nähden nauttivat, ne kasvattavat uusia lehtiä ja osa innostuu kukkimaankin. Esimerkiksi pihakuusten alla kasvit ovat hyvässä suojassa lehtiä korventavalta auringolta.
Pihalla vietetty kesä saa kliivian kukkimaan.
3.
Suosi monivuotisia hyötykasveja. Marjapensaat ja hedelmäpuut ovat kauniita ja helppohoitoisia. Lisäksi ne tarjoavat vaivattomimmin loppukesän vitamiinit. Sato kypsyy pihalla itsekseen, eikä puutarhurin tarvitse kuin poimia kypsät herkut suoraan suuhun ja pakkaseen. Sadonkorjuu on hauskaa ja kaiken kaikkiaan helpompaakin kuin käydä ostamassa marjat torilta tai marketista.
Helppoutta suosivalle puutarhurille paras puiden ja pensaiden istutusaika on syksy, jolloin syyssateet huolehtivat juurtumisvaiheen kastelusta.
Herkkuja valmiina poimittaviksi.
4
Pidä kasvimaalla runsas valikoima monivuotisia yrttejä. Ne eivät hotoa kaipaa, mutta tarjoavat tuoksua, makua ja aromia koko vuoden kokkailuihin. Esimerkiksi oregano, timjami, lipstikka ja minttu sopivat mainiosti kuivattavaksi.
Oreganoa on tästä aikaisemmin kesällä jo korjattu kuivatukseen. Kuvassa näkyy uutta sekä vanhempaa, jo kukkivaa kasvustoa.
5
Nauti basilikasadosta. Käytä basilikaa reilusti latvomalla usein ylimmät lehdet. Latvominen saa basilikan nimittäin tuuheutumaan.
Yhdellä kaupan ruukkubasilikalla pääsee jo pitkälle. Alkukesällä katkotut latvat juurrutetaan ja istutetaan. Sen jälkeen vain latvotaan ja syödään.
Kuvan ruukussa pienimmät taimet ovat siemenstä kasvatettuja. Pelkästään niillä ei pitkälle pärjättäisi.
6
Peitä rikkaruohoille alttiit alueet maanpeitekasveilla.
Pikkutalvio toimii hyvin marjapensaiden ja omenapuiden juurialueella.
6
Istuta alkukesällä muutama peruna reiällisiin ämpäreihin tai säkkeihin. Alkukauden mullituksen jälkeen peruna tulee toimeen omillaan. Oma peruna maistuu aina parhaalta, ja pihalta sitä on korjattavissa kätevästi juuri silloin, kun sitä keittiössä tarvitaan.
Vielä vinkki pelargonoiden ystäville. Selvää on, että vanhat kukinnot on poistettava uusien kukkien tieltä, mutta kukintaa lisää myös lehtien vähentäminen. Näin kasvi käyttää voimansa lehtien sijasta kukkiin ja kukkii kauniina pidempään.