Yhdeksän täydellistä kukkaa
Yhdeksän täydellisen kaunista valkeaa kukintoa työhuoneeni ikkunalaudalla ovat yhä hämärämmäksi käyvän marraskuun pieni ihme. Ensimmäinen uudelleen kukittamani orkidea pitää ajatuksia vielä hitusen kiinni menneessä kesässä. Pienet nuput saivat nimittäin alkunsa kesän ulkoilun aikana, ja nyt kukka on komeimmillaan. Pitkään ja sinnikkäästi kukkivana orkidea kurkottelee samalla myös kohti tulevaa kevättä ja uutta kasvukautta. Seitsemän uutta nuppua on vielä odottamassa vuoroaan, joten talviunesta ei ole tietoakaan. Aikamoinen ihmekukka.
Olen vasta alkanut hoitaa orkideaa ”oikeiden oppien mukaan” upottamalla sen juuriston noin kerran viikossa tai parissa viikossa kokonaan veteen reiluksi tunniksi. Kastelutarpeen näkee tiettävästi kuitenkin parhaiten orkidean juurien väristä, siksi orkideoilla onkin läpinäkyvä ruukku. Hopeanharmaat juuret kertovat siitä, että kasvi on kuiva ja tarvitsee vettä, ja vihreät juuret kertovat riittävästä kastelusta. Orkideaa pitää katsella siis myös alhaaltapäin.
Yleensä huonekasveille voin antaa talvihoidon yleisohjeeksi vähentää kastelua juurien kautta, mutta suihkutella niitä ahkerasti lehtien pinnalle. Sumutinpullolla saa ihanteellisen kevyen suihkun. Lehdet kannattaa pitää pölyttöminä, jotta ne saavat täyden tehon irti vähäisestä valosta.
Kasveista kannattaa pitää hyvää huolta, sillä ne pitävät meistä huolta. Visuaalisen ilahduttamisen lisäksi viherkasveilla on monien lähteiden mukaan vaikutusta sisäilman laatuun. Kasvit parantavat ilman laatua tuottamalla happea ja haihduttamalla lehdistään kosteutta. Voit lukea lisää esimerkiksi täältä.
Kotikasveistamme ovat kukintaansa aloittelemassa parhaillaan myös lehtikaktus ja viirivehka.
Tämän lehtikaktuksen olen jo monta kertaa aikonut heittää pois todella vaatimattoman ulkonäkönsä takia. Joka kerta se aloittaa kukinnan juuri ennen kuin ehdin tehdä sen. Viivytystaistelija.
Nämä hurmesilkkiheinät siirsin ruukuista maaperään talvehtimaan loka-marraskuun vaihteessa. Vähän lehtiä päälle vielä – ja toivottavasti myös lunta. Lumikerros on pakkasta vastaan paras suoja.