Valitse sivu

Talven pölyt ja chili-tomaattikeitto

Talven pölyt ja chili-tomaattikeitto
Kukka_ikkunalla

Hauskan näköinen viherkasvi työhuoneen ikkunalla

Helmikuun valo tuo uutta energiaa ja saa aikaan ihmeitä. Kun kevään enteet vielä piileskelevät piilossa maan alla ja oksien silmuissa, on aika antaa kunnon hoitokuuri kodin viherkasveille ja pyyhkiä talven pölyt pois. Puutarhakausi pyörähti käyntiin ruukkupuutarhassa.

Ensi töikseni pyyhin pölyt kaikilta viherkasvien lehdiltä. Parhaiten se onnistuu mielestäni siten, että ensin kasvit sumutellaan sumutinpullolla, ja sen jälkeen pyyhitään lehtien molemmat pinnat. Samalla kannattaa leikata pois kuivat ja huonokuntoiset lehdet ja lisätä ruukkujen pinnalle hiukan uutta multaa. Vanhaa pintamultaa voi toki ensin poistaa, mutta itse lisäsin tällä kertaa vain uutta. Nyt on myös aika aloittaa kevätlannoitus, joko puikkoina tai kasteluveden seassa. Kasvien ulkonäkö kohenee silmin nähden. Uutta kasvua on omissa kasveissa näkyvillä jo niin monessa kohtaa, että viidakoksikohan tämä koti pikku hiljaa muuttuu.

Talven aiheuttamasta sisäisestä pölykerroksesta pääsee eroon syömällä energisoivaa, värikästä ja sopivasti tulista ruokaa. Sellaista on esimerkiksi yksi suosikkikeitoistani, chili-tomaattikeitto.

Chilipaprikat_kuivat

Viime kesän omaa satoa

Tomaattikeitto_idut

Chili-tomaattikeittoannokseen voi ripotella ituja päälle

Hiihtoloman helppo chili-tomaattikeitto

  • Sipulilohkoja ja valkosipulia kuullotetaan oliiviöljyssä
  • Tomaattimurskaa lisätään kattilaan muutama purkillinen, esim. kolme
  • Lisätään hiukan vettä, jolla huuhdellaan samalla tölkit tyhjiksi
  • Haluttaessa voi lisätä tuoretta tomaattia tai aurinkokuivattua tomaattia
  • Kasvisliemikuutio/kuutioita
  • Omasta viime kesän sadosta kuivattua chilipaprikaa maun mukaan, huom. lisää vähän kerrallaan ja maistele!
  • Hunajaa tai sokeria
  • Mustapippuria rouhittuna
  • Paprika-sipuli-sulatejuustoa maun mukaan vaikka puoli rasiallista – huom. juusto lisätään ihan lopuksi, soseuttamisen jälkeen!
  • Oman sadon yrttejä, esim. alkuvaiheessa lipstikka ja rosmariini ja lopuksi basilika, minttu, persilja, oregano ja timjami

Keittoa keitetään niin pitkään kuin syöjät malttavat odottaa. Periaatteessa keitto on valmista jo puolessa tunnissa, mutta siitä tulee pidemmällä keittoajalla vielä parempaa ja täyteläisempää. Kattilan voi antaa porista liedellä pienellä lämmöllä jopa 2–3 tuntia välillä sekoitellen. Lopuksi keitto soseutetaan sauvasekoittajalla tasaiseksi ja lisätään sulatejuusto.

Värit tekevät hyvää sisäisesti ja ulkoisesti, joten värikästä ruokaa kannattaa suosia. Omaa chilipaprikasatoani on vielä vähän jäljellä, joten nyt sitä kannattaa hyödyntää. Viherpeukaloiden chilipaprikoista oranssinvärinen Hot Carrot on tulinen ja punainen Hot Banana keskivahva. Näiden lisäksi keittiössämme roikkuu naruun solmittuna vielä näitä kotimaisia tulisempi chilituliainen saksanmaalta. Varsinkin sen kanssa on päässyt opettelemaan maltillisuuden ja maistelun merkitystä.

Sopivasti tulinen chili-tomaattikeitto sopii muuten mainiosti kevättalven ulkoilureissujen evääksi, sillä ruokatermarissa se on helppo kuljettaa. Ulkona nautittuna keitto maistuu aivan taivaalliselta.

Halloumi_vuohenputki

Superfood-pikaruokaa: paistettua halloumijuustoa vuohenputkella ja voikukalla, jotka pakastimesta

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This