Valitse sivu

Suolataikina-askartelua

Suolataikina-askartelua

Suojasäällä maisema on taas harmaa ja usvainen. Sisällä suloista talvitunnelmaa voi kuitenkin luoda takkatulilla, lampaantaljoilla, vilteillä, villasukilla ja mistä nyt kukakin pitää. Meillä lumen kimallusta ja jään välkettä on tuotu sisälle keittiöön. Sokeripäällysteiset sydämet ja tähdet on tehty itse suolataikinasta.

Suolataikinasta koristeiden leipominen on helppoa ja tarvittavat materiaalit löytyvät ruokakaapista. Varsin tärkeitä tekijöitä silloin kun inspiraatio iskee ja tekemään on päästävä heti. Suolataikinalla, sydämenmuotoisella piparkakkumuotilla, akryylimaalilla ja silkkinauhalla saa aikaan vaikka yllätyksiä ystävänpäiväksi.

kuva-11 kuva-31

Suolataikina

3 dl vehnäjauhoja

1 dl suolaa

1,5 dl vettä

(elintarvikeväriä)

Seikoita jauhot ja suola keskenään. Lisää vesi vähitellen ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Jätä taikina tekeytymään pariksi tunniksi. Leivo taikinasta haluamasi kuviot ja paista 100 ⁰C uunissa, kunnes kuviot ovat täysin kuivia. Mitä paksumpia kuviot ovat, sitä pidempi paistoaika. Nämä omani taisivat olla uunissa yön yli.

Kuvioihin voi painaa leimasimella tekstejä tai koristekuvioita ennen paistamista. Samoin, mikäli haluat koristeet roikkumaan, kannattaa reikä painaa esim. pillillä ennen paistamista. Taikinaa voi värjätä elintarvikeväreillä, mutta itse en ole saanut tarpeeksi intensiivisiä värejä elintarvikeväreillä. Omani olen siis maalannut “kypsinä” akryylimaalilla. Kiteinen pinta on tehty painamalla juuri maalattu pinta sokeriin. Sama onnistuu tietysti myös liimaa käyttämällä.

Kokemuksesta voin varoittaa, että kosteutta nämä suolataikinakoristeet eivät kestä. Verannalla kynttiläkruunun koristeina roikkuvat pelkät juuttinarulenkit, särkyneet sydämet löytyvät lattialta.

kuva 4Sydämellistä sydäntalvea!

Tietoa kirjoittajasta

Paluumuuttajan puutarhassa

Paluumuuttaja yrittää ja erehtyy 15 kaupunkilaisvuoden jälkeen hyötypuutarhan ja kukkien hoidossa. Mahdollisuuksia on lähes rajattomasti, sillä työmaana on 60 vuotta vanha puutarha omena- ja kirsikkapuineen, marjapensaineen ja ruusuineen. Kasvimaa ja parvekeviljely ovat suunnitelmissa ja verannan käyttöä kasvihuoneena ainakin kokeillaan. Puutarha on paluumuuttajan isovanhempien perustama, joten sitä pyritään kohtelemaan arvokkaasti ja alkuperäistä (ainakin jollain tasolla) kunnioittaen. Paluumuuttaja ihailee suurkaupunkien puistoja sekä Alppien viini-, omena- ja aprikoositarhoja. Toivottavasti jotain näiden tunnelmasta onnistutaan imitoimaan omaan puutarhaan.

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This