Valitse sivu

Sakset soimaan ja sahat laulamaan

Sakset soimaan ja sahat laulamaan

omenapuu

Jippii, nyt pääsee jo puutarhatöihin! Välineiksi vain oksasakset ja saha, ja pihahommat alkakoot. Vanhan puutarhatiedon mukaan kevättalvi on nimittäin parasta aikaa hedelmäpuiden kuten omenanpäärynänluumun ja kirsikan hoitoleikkauksille. Leikkaamalla parannetaan puun satoisuutta ja vahvistetaan sitä kestämään runsaankin sadon painoa. Samalla hoidetaan puun ulkonäköä, mikä ei ole merkityksetön seikka sekään. Kauniissa, sopusuhtaisissa hedelmäpuissa silmä lepää kaikkina vuodenaikoina.

Karsimalla oksien joukosta kuolleet ja ränsistyneet sekä väärään suuntaan ja liian tiheästi kasvat saadaan puusta elinvoimainen ja vahva. Hedelmäpuu hyötyy siitä, kun sitä leikkaa vähän kerrallaan, tarvittaessa vaikka joka vuosi. Ei siis yhdellä kertaa liian radikaaleja toimenpiteitä. Erityisen tärkeää leikkaus on nuorelle omenapuulle. Kirsikkapuu sen sijaan pärjää vähäiselläkin leikkauksella.

omenankukka

Kannattaa muistaa tuoda leikattuja oksia sisälle maljakkoon, niin saa aikaisen kevään. Itse odottelen parhaillaan omenankukkien puhkeamista, ja kokeiluna maljakossa on myös rusokirsikan oksa. Rusokirsikkaa ei toki koristepuuna muuten tarvitse leikata.

viinikoynnos

viinikoynnos_zilga

Viiniköynnös Zilgan leikkaaminen neuvotaan ajoittamaan kesään tai syksyyn, sillä kevätleikkaus saa versot vuotamaan liikaa. Oman nuoren viiniköynnökseni leikkasin ensimmäistä kertaa viime syksynä. Aloittelevana viininviljelijänä leikkaamisessa riittää vielä paljon opeteltavaa, joten rypäleet tulevana kesänä olisivat iso yllätys. Ylempi kuva on lähtökohta, alempi tavoite.

karhunvadelma_syksy

Karhunvadelma_Sonja

Karhunvadelman leikkasin myös ohjeiden mukaisesti jo syksyllä. Siitä leikataan nimenomaan satoa tuottaneet versot kokonaan pois, maanrajaa myöten. Satoa tuottamattomat versot sen sijaan jätetään leikkaamatta. Kesällä karhunvadelman kukkineista versoista neuvotaan myös leikkaamaan noin puolet, mikä edistää marjojen kehittymistä.

Leikkaaminen on tarkkaa puuhaa. Siinä täytyy todella tietää, mitä tekee: mitkä oksat ja versot leikataan, mistä kohdasta ja milloin. Olen kantapään kautta oppinut, että hyvät hoito-ohjeet ovat puutarhurille kullanarvoiset. Ohjeisiin kannattaa tutustua huolella, sillä epäonnistuminen sadontuotannossa selittyy usein juuri väärällä hoidolla. Minulle on käynyt niin esimerkiksi kerran karhunvadelman kanssa. Olin ohjeita katsomatta leikannut kaikki versot maan tasalle – tietämättömänä siitä, että marjat tulevat edellisen kesän versoihin.

Suosittelen lämpimästi lukemaan Viherpeukaloiden hoito-ohjeita useita kertoja, myös kasvin istuttamisen jälkeen. Siitä se puutarhanhoito nimittäin vasta alkaa!

vehnanoras

Ajankohtaisena vihervinkkinä vielä: terveellistä vihreää saa helposti versottamalla vehnänorasta. Itse leikkaan pitkäksi venähtänyttä kasvustoa smoothien sekaan, pienenä silppuna ettei terä mene jumiin. Tottumattoman kannattaa aloittaa pienellä määrällä, sillä vehnänoras on hyvin voimakasta. Versoissa on vitamiinien lisäksi mineraaleja, entsyymejä, lehtivihreää, kuituja ja antioksidantteja. Pääsiäistä ei tarvitse odottaa – ruohoa voi kasvattaa jo nyt.

 

 

Tietoa kirjoittajasta

Pihatontun päiväkirja

Pihatontun päiväkirjassa havainnoinnin kohteena on kallioinen esikaupunkipiha kuivahkon kangasmetsikön kupeessa Etelä-Suomessa. Havukasvivaltaisella pihalla sijaitsee myös kompakti hyötytarha kääpiöomenapuineen, marjapensaineen ja yrtteineen. Pihatonttu nauttii pihalla oleilusta, istutuskokeiluista ja kasvun seuraamisesta. Haaveena on oppia lisää villivihanneksista ja kompostoinnista. Pihatontun unelmapuutarha on luonnonläheinen. Päiväkirja kuvaa tyypillisen innokasta kotipuutarhuria, jolla on lähtökohtaisesti enemmän intoa kuin tietotaitoa.

2 Kommentit

 1. Pia

  Meillä omenapuu sai kevätleikkauksen lauantaina ja tiistaina on vuorossa suklaakirsikan hoitoleikkaus…. Ja pitää vielä tarkistaa naapurin luumupuukin… Siitä ne kevättyöt lähtevät rullaamaan… Ja joka kerta pitää itselle muistuttaa leikkausohjeet… En uskalla lähteä leikkaamaan ihan ilman 🙂
  Pääsiäisruohokin pitää kohta laittaa itämään… 🙂

  Vastaa
  • Ruusu Viherpeukalo

   Hei Pia,
   kevät tuo tullessaan paljon hommia, mutta onhan tässä koko talvi levättykin puutarhanhoidosta 🙂

   Vinkkinä vielä, että meillä on saatavana leikkausopas, josta löydät leikkausohjeet yleisimpien pensaiden, puiden, ruusujen ja köynnösten leikkaamiseen. Opas on Puutarhaliiton julkaisema ja siinä on 36 sivua. Oppaan hinta 6,10 euroa. Tässä linkki tuotteeseen: monivuotisten kasvien leikkausopas

   Terveisin
   Ruusu Viherpeukalo

   Vastaa

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Arkistot

Pin It on Pinterest

Share This